We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Технологията е най-ефикасният съюзник на тероризма Предаването на живо на новозеландските убийства показва, че подобен акт винаги е свързан с насаждането на страх и насилие

6 0 0
18.03.2019

„Да започнем купона – казва Тарант, и докато влиза в колата си, показва изкривена версия на своето лице в най-съвременната му форма: селфито

Тероризмът е ефикасен, защото винаги изглежда, че е наблизо. И винаги изглежда нов. И винаги изглежда личен. И това е вярно, откакто първата вълна от терористично насилие проникна в индустриалните градове на запад в края на 19 век.

Той е личен, въпреки че, статистиката показва, че е по-вероятно да умрем в банална домашна катастрофа, защото, инстинктивно стигаме до извода, че след атака от другата страна на улицата, на града или, както е в случая на Нова Зеландия, в другата страна на света, ние мислим, че ще сме следващите.

Тероризмът винаги е наблизо, защото шокиращите образи от нашите телефони, телевизиите или от вестници изтриват разстоянието между нас и източника на опасност. И винаги изглежда нов, защото всеки е уникален, въпреки че всяка атака следва позната времева линия – първите доклади на фона на хаоса и объркването, изявленията на полицията и политиците, анализът на коментаторите, идентифицирането на нападателите и жертвите, съболезнованията и свалените наполовина флагове и дебати за радикализацията и т. н. През 70-те години на XX век експертът по тероризъм Брайън Майкъл Дженкинс каза, че „тероризмът е театър“. Това кратко и ясно предава неговата зрелищна природа и това днес ни прилича повече на безкраен телевизионен сериал, който всички гледат.

Това, че Брентън Тарант, 28-годишният австралиец, който застреля 50 вярващи в две джамии в........

© Труд