We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Дали Мей ще спаси своята сделка за Брекзит Премиерът получи още един политически разкървавен нос заедно с едно историческо поражение

3 0 1
18.01.2019

*Анализът е публикуван ден преди гласувания в сряда вечер вот на недоверие срещу кабинета на Тереза Мей. Вотът беше подкрепен от 306 депутати, а против него гласуваха 325 членове на парламента. За сваляне на правителството бяха необходими 318 гласа.

Може ли Тереза Мей да спаси своята сделка? Това зависи от това дали депутатите, и по-специално от нейната собствена партия не търсят пътища как отново да я разпънат на кръста. Дали премиерът ще получи още един политически разкървавен нос, дали нейните колеги ще търсят компромиси, или опозицията в нейната собствена консервативна партия ще е непримирима?

Няма нито една ясна позиция, но има хардлайнери в двата края на партията на торите. Много от нейните съпартийци биха могли да бъдат спечелени отново, след като са регистрирали неодобрението си за нейната сделка. Но най-твърдоглавите показват малък интерес към промяна на своята позиция. Няколко партийни екстремисти са решени да подновят референдума и така да отхвърлят всяка форма на Брекзит, дори и възможно най-меката форма така наречената „Норвегия плюс“. На другия край има евроскептици камикадзе, които изглеждат готови да разрушат целия храм, за да си осигурят идеалния Брекзит. Те искат нещо, което неминуемо ще доведе до невъзможност от излизане. Сега самият Брекзит рискува да бъде унищожен от тези поддръжници, от тези, които твърдят, че го обичат най-много.

Някои от противниците на сделката на премиера, честно казано, са формирали своите позиции на основата на лични или на........

© Труд