САЩ ще ви подкрепят във всяка стъпка, но тази първа стъпка трябва да направите вие, българите

С особена радост всяка година си слагам мартеница, защото знам, че много българи, в миналото и сега, спазват тази традиция. Кара ме да се чувствам свързана с тях, сякаш съм част от нещо специално

Откакто зае поста си на посланик на САЩ в България преди повече от четири години, госпожа Херо Мустафа изпъкна като един от най-активните дипломатически представители в страната. Малцина водещи чуждестранни дипломати по време на мандата си у нас са обръщали толкова внимание на българската култура, историческо наследство, природа; и същевременно допринесли за реално популяризирането на страната ни като дестинация за туризъм и инвестиции.

Събитията, съпътствали мандата u, преминават от засилването на двустранното сътрудничество с властите в София довело до включването на български олигарси в списъка „Магнитски“ със санкции на САЩ, през пандемията от COVID-19, която постави на изпитание глобалната солидарност, в лицето на заразата, до войната, която поведе Русия в Украйна и изложи България като важен партньор на САЩ на Източния фланг на НАТО.

В Навечерието на отпътуването u от България, посланик Херо Мустафа разговаря ексклузивно с „Труд news“ за първите и последните u впечатления от нашата страна, за перспективите в двустранните отношения, в контек­ста на международната ситуация, за военното сътрудничество и възможната отмяна на визите за пътувания на български граждани до САЩ.

- Ваше превъзходителство, напускате България след много активен мандат като посланик на САЩ у нас, с какви лични впечатления дойдохте и с какви си тръгвате?
- Знаех, още преди да пристигна, че България е страна с богата история и много цветни, дългогодишни традиции. Това, което ме удиви и което винаги ще нося със себе си, е начинът, по който българите пазят тези традиции и как толкова много почитани във времето обичаи са вплетени в тъканта на съвременния живот. С особена радост всяка година си слагам мартеница, защото знам, че много българи, в миналото и сега, спазват тази традиция. Кара ме да се чувствам свързана с тях, сякаш съм част от нещо специално. Смятам, че българите в по-голяма степен от много други култури пазят миналото си и се свързват с историята си, като превръщат практиките на своите предци в част от всекидневието си. Подобна жива история е рядкост - особено в развита, гледаща напред нация като България - и това е нещо, от което светът може да се поучи. Аз и семейството ми прекарахме повече от три прекрасни години тук и може би това, което се откроява най-много, е топлотата на българския народ и приятелствата, които създадохме. И сега, въпреки че е време да тръгнем към следващото ми назначение, тези приятелства и лични връзки ще останат завинаги с нас.

- Каква обща равносметка на мандата си бихте направили?
- Обикнах България - тя се превърна във втори дом за мен и за моето семейство и винаги ще съхраняваме с обич многобройните прекрасни спомени от пътуванията из тази красива страна и от срещите с българи от всяка сфера на живота и от всяко кътче на тази земя. На професионално ниво съм изключително горда от всичко, което нашите две нации постигнаха заедно за краткото време, откакто съм тук. Икономическите ни връзки се увеличиха много - за 2021 г. двустранната търговия между нашите страни възлиза на 1,49 милиарда щатски долара. Това представлява ръст от 1,2 милиарда щатски долара спрямо 2020 г., а докато нашите икономики продължават да се възстановяват от пандемията, очаквам тези числа да растат.

- В кои области виждате най-силен ръст на вашите инвестиции?
- Инвестициите на САЩ в България са стабилни и нарастват - бих посочила значителните инвестиции на САЩ във филмовата индустрия в България като един невероятен пример - с приемането на Закона за филмовата индустрия Netflix и Disney имат интерес да снимат филми тук. По време на моя мандат направихме много и в областта на опазването на културата чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство - например реставрацията на тракийската гробница в Свещари - това е нещо, на което не се обръща много внимание, но нашето посолство е помогнало за запазването на важни български исторически забележителности, за да могат идните поколения да продължат да им се радват.

- Каква оценка бихте дали на развитието на двустранните отношения между САЩ и България последните 4 години?
- Горда съм да заявя, че отношенията между САЩ и България са по-силни от всякога. Те се задълбочиха в редица области и се радвам, че за всяко правителство, с което съм работила по време на престоя си тук, това стратегическо партньорство беше приоритет. 120-ата годишнина на дипломатическите ни отношения тази година е невероятна възможност да отпразнуваме нашата богата споделена история и непрекъснато разрастващите се връзки между българите и американците. Често изтъкваме икономическите или военните аспекти на нашите взаимоотношения - и това е важно за споделената ни сигурност и просперитет - но посолството също така работи усилено по време на моя мандат, за да надгради нашето вече стабилно сътрудничество в области като STEM (наука, технологии, инженерство и математика) и иновации, изкуството, културата и образованието. Искам отново да поздравя правителството на България за утрояването на средствата, които отделяме за двунационалната комисия „Фулбрайт“- това ще позволи на бъдещите лидери на България да придобият умения и образование в Съединените щати, след което да се върнат и да подпомогнат развитието на страната си в ключови сектори на икономиката. Ние също така създадохме стипендията за студенти Summer Work Travel, която допринася още повече за успеха на една вече много популярна програма, изпратила десетки хиляди студенти да се запознаят и изпитат живота в Съединените щати. Чрез този вид двупосочни програми за обмен ние укрепваме структурата на нашите отношения по начини, които са от полза и за двата ни народа.

- Сред основните области на двустранно сътрудничество правосъдието беше приоритет по време на работата ви тук, как виждате напредъка?
- Това е област, в която предстои напредък. Окуражена съм, че парламентът обмисля реформи в съдебната система, включително надзор върху главната прокуратура. Това е важно законодателство не само за отключване на Плана за възстановяване и развитие на ЕС, но и в името на доброто бъдеще и равнопоставеността на всички българи. По време на моя мандат за нас беше приоритет реформата в правосъдието и изграждането на капацитет - по-конкретно, нашият постоянен правен съветник проведе десетки обучения и семинари, имащи за цел да разширят обхвата на нашето сътрудничество в тази област, както и да изградят капацитета на българската съдебна система. Но провеждането на системни реформи е стъпка, която България трябва да предприеме, за да постигне трайна промяна. Като ваш приятел и партньор САЩ ще ви подкрепят във всяка стъпка, но тази първа стъпка трябва да направите вие, българите.

- Двустранните отношения между България и САЩ в областта на отбраната, на фона на войната в Украйна, добиха нов интензитет, каква е Вашата оценка?
- Това е вярно и същото може да се каже за отношенията между всички съюзници в НАТО. Нашите отношения вече бяха много здрави - това е особено забележимо в усилията ни да помогнем на България да модернизира въоръжените си сили - нещо, с което Съединените щати остават ангажирани. Ще продължим да помагаме на България да получи необходимите техника, съоръжения и обучение, за да има напълно модернизирана армия, защото българският народ и неговата родина не заслужават нищо по-малко. Тази подкрепа придоби нови измерения на фона на предумишлената и непровокирана инвазия на Русия в Украйна и нашият Алианс отговори недвусмислено. Като част от Източния фланг на НАТО България играе важна роля по отношение на нашия отговор с подкрепата на всички съюзници. Ние се ангажирахме да подкрепим Украйна в самозащитата u, както и да се потърси отговорност за агресията от Кремъл и България не прави изключение от това. Гордея се за това, че всички съюзнически държави се изправихме заедно срещу ужасните, брутални действия на агресия в Украйна. Явните опити на Кремъл да прекрои европейските граници със сила само открояват важността на НАТО.

- Какво ще препоръчате на приемника си, посланик Кенет Мъртън, и каква перспектива виждате в развитието на двустранните отношения между САЩ и България? В частност питам за безвизовите пътувания на български граждани в САЩ.
- Безвизовото пътуване остава гореща тема, която винаги ще присъства в медийните заглавия и искам да повторя това, което съм казвала и преди по тази тема: този въпрос е приоритет за Съединените щати и ние работим усилено по него с вашето правителство. Информирахме нашите български колеги за критериите, които България трябва да изпълни, за да бъде разгледана кандидатурата u за Програмата за безвизово пътуване. Оставаме с надеждата, че тези стъпки ще бъдат направени и България ще постигне тази цел, но отново да повторя - това са стъпки, които трябва да бъдат предприети от България. Относно другия ви въпрос: ще кажа на номинирания за посланик Мъртън да отдели време да обиколи цяла България и да се срещне с българи от всички сфери на обществото. Харесваше ми да се срещам с представители на правителството, но най-хубавата част от работата ми бе да излизам, да общувам с българите и да виждам многобройните чудеса на тази невероятна страна - от Черноморието до Рила планина, от Празника на розата в Казанлък до кукерите в Перник, и много други. Хората тук са разнолики като земята, която обитават, и за мен беше голяма привилегия да се сприятеля с българи от всички сфери на живота, от цялата страна. Тези приятелства са нещата, които ще ценя най-много, когато си спомням за времето, прекарано тук.

Нашият гост

Херо Мустафа е висш дипломат от кариерата, утвърден от Сената на Съединените щати за посланик в България на 26 септември 2019 г. Преди това тя е изпълнявала длъжността заместник-посланик на САЩ в Португалия, където е служила като временно управляващ мисията на САЩ в Лисабон през първите седем месеца от мандата на администрацията на президента Тръмп. Като дипломат от кариерата посланик Мустафа е работила като съветник на вицепрезидента на САЩ в периода от 2009-2011 година по въпросите на Близкия изток и Южна и Централна Азия. Родена е в Ербил, Ирак, в семейство на кюрди. Като дете прекарва две години в бежански лагер в Иран. Семейството є емигрира в САЩ през 1976 г. През 1995 г. завършва висшето си образование в Джорджтаунския университет във Вашингтон. Магистърска степен получава в школата “Удроу Уилсън” в Принстънския университет.

QOSHE - Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, ексклузивно за Труд News: Безвизовото пътуване остава приоритет за САЩ - Труд Author
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, ексклузивно за Труд News: Безвизовото пътуване остава приоритет за САЩ

4 0 7
27.01.2023

САЩ ще ви подкрепят във всяка стъпка, но тази първа стъпка трябва да направите вие, българите

С особена радост всяка година си слагам мартеница, защото знам, че много българи, в миналото и сега, спазват тази традиция. Кара ме да се чувствам свързана с тях, сякаш съм част от нещо специално

Откакто зае поста си на посланик на САЩ в България преди повече от четири години, госпожа Херо Мустафа изпъкна като един от най-активните дипломатически представители в страната. Малцина водещи чуждестранни дипломати по време на мандата си у нас са обръщали толкова внимание на българската култура, историческо наследство, природа; и същевременно допринесли за реално популяризирането на страната ни като дестинация за туризъм и инвестиции.

Събитията, съпътствали мандата u, преминават от засилването на двустранното сътрудничество с властите в София довело до включването на български олигарси в списъка „Магнитски“ със санкции на САЩ, през пандемията от COVID-19, която постави на изпитание глобалната солидарност, в лицето на заразата, до войната, която поведе Русия в Украйна и изложи България като важен партньор на САЩ на Източния фланг на НАТО.

В Навечерието на отпътуването u от България, посланик Херо Мустафа разговаря ексклузивно с „Труд news“ за първите и последните u впечатления от нашата страна, за перспективите в двустранните отношения, в контек­ста на международната ситуация, за военното сътрудничество и възможната отмяна на визите за пътувания на български граждани до САЩ.

- Ваше превъзходителство, напускате България след много активен мандат като посланик на САЩ у нас, с какви лични впечатления дойдохте и с какви си тръгвате?
- Знаех, още преди да пристигна, че България е страна с богата история и много цветни, дългогодишни традиции. Това, което ме удиви и което винаги ще нося със себе си, е начинът, по който българите пазят тези традиции и как толкова много почитани във времето обичаи са вплетени в тъканта на съвременния живот. С особена радост всяка година си слагам мартеница, защото знам, че много българи, в миналото и сега, спазват тази традиция. Кара ме да се чувствам свързана с тях, сякаш съм част от нещо специално. Смятам, че българите в по-голяма степен от много други култури пазят миналото си и се свързват с историята си, като превръщат практиките на своите предци в част от всекидневието си. Подобна жива история е рядкост - особено в развита, гледаща напред нация като България - и това е нещо, от което светът може да се поучи. Аз и семейството ми прекарахме повече от три прекрасни години тук и може би това, което се откроява най-много, е топлотата на българския народ и приятелствата, които........

© Труд


Get it on Google Play