Крили ареста на Борисов от главния секретар на МВР

Основният проблем е демотивацията

Само за последните две години хаосът в МВР и лошото управление на вътрешното ведомство ни върнаха в 90-те години на миналия век. Ударът поеха обикновените хора. Те гинат по пътищата, стават жертви на обири и грабежи, за убийства слушаме всеки ден в новините, полицаи умират от ръката на трафиканти, други работят за престъпниците. Как България стигна дотук след 18 години в Европейския съюз и има ли изход от ситуацията, питаме бившия вътрешен министър, настоящ депутат от ГЕРБ и полицай от кариерата Христо Терзийски.

- Господин Терзийски, има ли обяснение за бума на престъпността през последните 2 години?
- След май 2021 г. политическото ръководство на МВР имаше други приоритети. Сред тях не бяха организираната престъпност и корупцията, нито битовата престъпност, миграцията или пътната безопасност. Г-н Бойко Рашков се зае активно с намеса в парламентарните избори, с операции и репресии срещу политически опоненти. Във всеки един аспект от управлението на ГЕРБ при последните правителства трябваше да бъдат намерени проблеми. И след като не успяха да установят такива, започнаха да си ги измислят. Като почнем от строителството на магистрали и болници и стигнем във всяко едно направление. Естествено е, след като визията на едно ръководство е такава, надолу по веригата системата да се пренастройва. Непрекъснато разговарям с колеги, които са на действаща служба и разбирам, че сега най-големият проблем в системата е демотивацията, липсата на ясно поставени задачи за противодействие на престъпността. И когато на човек, който иска да се бори с престъпността, му се спускат задачи, които не са от такова естество, се натрупва едно раздвоение в личния състав. И това е в момента сериозен проблем. Знаете каква е ситуация на границата, не по-добра е и в пътната безопасност.

- Видяхме, че част от полицаите са тясно свързани с престъпници, това чия вина е?
- Не бих го казал по този начин. Винаги в система, която противодейства на престъпността и има престъпления, от които финансовите облаги са много големи, ще има служители, които променят своите нагласи и морални устои. Има система за противодействие на тези процеси, чисто превантивни и организационни мероприятия. Най-важната брънка е системата на вътрешната сигурност и Инспекторатът. И ако те не си вършат качествено работата, всеки един ръководител в системата на МВР трябва да поеме отговорност за действията на подчинения му състав. И където има проблем, той трябва да бъде първо локализиран и след това неутрализиран. Винаги и имало и ще има хора, които не са лоялни към работата в МВР.

- Това не е ли свързано и с чистките, които вървят от година и половина в МВР?
- Със сигурност е свързано, защото един ръководител не се изгражда за година или две. И различните нива, през които трябва да мине един директор на областна или главна дирекция, са доста. От началник на група, на сектор, на отдел, зам.-началник на районно. А по време на чистката, която направи Бойко Рашков, бяха преназначени и дисциплинарно разследвани много директори – почти всички във всички областни дирекции, главните дирекции. И след като сложиш един човек, който не е минал поетапно по тази стълбица, се получава и набор от проблеми. Един директор на областна дирекция трябва да е добър ръководител и администратор, това става, след като е минал през такъв етап от развитие. На второ място трябва да познава хората – добрите им страни и качествата им, но и недостатъците им. Има дирекции, където от обикновен оперативен работник или полицейски инспектор, го правят директор на областна дирекция. Те не познават работата и не могат да я вършат. Да си ръководител в МВР е тежка работата.

- Един министър не може да не знае какъв ще е резултатът от повсеместните чистки. Тогава защо бяха направени те – това от непрофесионализъм ли беше направено или от незаинтересованост от последствията?
- По-скоро от незаинтересованост пред важните задачи на МВР, но тя е явен белег и на непрофесионализъм. Ще дам пример – телефонните измами в края на 2020 г. бяха занулени. Четири или пет групи бяха неутрализирани чрез комплекс от мероприятия. Това беше наш голям успех. Но след като не се фокусира ръководителят на дадена структура – не говоря дали е политик или национален ръководител върху престъпленията, това е знак към подчинените, че това не е толкова важно. Един служител на МВР, който противодейства на телефонните измами, няма да получи адмирации за работата си по простата причина, че неговият ръководител не обръща внимание на това и за него това не е важно.

- Арестът на Бойко Борисов беше признат от съда за незаконен. Ако вие бяхте министър какви щяха да са вашите действия спрямо служителите на МВР, извършили това беззаконие?
- Първо това не е обикновен случай. Това става под давлението на г-н Рашков и г-н Кирил Петков. Тогава какво да е отношението към служителите, които са подписали документите? Не мога даже и да предполагам, че може по такъв начин през 2022 г. да работи МВР. Това е ненормално. Хората, които организираха тази операция по задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов, бяха директорите на Националната полиция. Те бяха сложени на тези места, за да направят това. Явно това са хората, които изпълняваха поръчките на тогавашното ръководство на министерството и те вече не са служители на МВР. Обяснете ми как един директор или заместник директор на ГДНП може да разпорежда задържане на лице за 24 часа. Това е противозаконно. Решението за задържане на заподозряно лице, когато няма досъдебно производство, е решение на самия полицейски служител. А когато има такова, е на наблюдаващия прокурор. Тези арести бяха абсолютно нарушение на всички закони и норми и затова бяха признати за незаконни. В едно от интервютата си г-н Рашков обяви, че това е било отговорност на полицейския служител. Аз смятам, че ще дойде време, когато тези хора ще могат да говорят и да кажат по какъв начин е организирана тази акция. На едно от последните заседания на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание при изслушване на главния секретар на МВР г-н Тодоров, той каза, че за ареста на Борисов е разбрал 10 минути преди пресцентъра на МВР да го обяви в медиите. Обяснете ми как може най-висшият професионален ръководител да разбира от пресцентъра или не знам от кого, че такава операция е провеждана и то без негово знание. Кой я е крил? Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“. И затова такива действия дават знак на цялата система – от директора до последния редови служител. Това са ясни знаци към състава – вие можете да правите каквото си поискате, когато изпълнявате задачите, които ние ви поставим. Всичко друго е без значение.

- Извън политическите поръчки се направиха куп промени, директно засягащи обикновените хора, като закриването на Единния център за обработка на нарушенията в Пътна полиция, който после пак беше открит...
- И не само. Ами закриването на районни управления и гранични поделения? В Годеч, в Копривщица... Каква е ползата за обществото от това, никой не разбра. Но Рашков каза, че реформата в МВР е извършена на 98%. Закриваш гранично поделение на българо-турската граница. Защо? Нямам никакво обяснение за това. А Единният център за обработка на нарушенията е структура, с която аз лично съм бил ангажиран и съм полагал усилия с тогавашния екип на Пътна полиция да заработи, за да може да се развива и да модернизираме. И заради служител, който манипулирал някакви данни в този център – това станало причина да го закрият. Антилогика. Защото този център носи полза и заради това, че не натоварваш служителите на КАТ да обработват документите за нарушения. Доволен съм, че на едно от последните конференции за пътната безопасност министър Демерджиев каза, че е преустановил закриването на Единния център и го възстановяват.

- Какво трябва да се направи, за да спрат да гинат хора при катастрофи по пътищата?
- Има много фактори – обучението, пътната инфраструктура, организацията на движението, контролът. Много е важно да се каже, че тази задача стои пред всеки един ръководител в системата на МВР. Ще ви дам пример – структура, която също може да допринася за това беше и Гранична полиция, на която възложихме връчването на електронните фишове и наказателните постановления на излизане от България. Не трябва да забравяме, че отношение имат неправителствените организации, които също не правят малко, за да намалеят жертвите по пътищата. По наше време тенденцията беше да намалява броят и на загиналите, и на ранените при тежки пътно-транспортни произшествия. Аз внимателно следя статистиката – от май 2021 г. започнаха отново да се увеличават.

- А виждате ли начин за справяне с друг тежък проблем – миграционния натиск?
- В Комисията во вътрешен ред и сигурност имаме срещи с колеги от турския парламент, занимаващи се с тези проблеми. Много са важни добрите отношения с колегите от Турция и Гърция. Знаете колко перфектно работеше Тристранният център на Капитан Андреево. От голямо значения бяха и добрите отношения между г-н Борисов като премиер и президента Ердоган. Чисто организационната и полицейската работа на МВР беше на такова ниво, че наистина нелегалната миграция беше сведена почти до нула. Тука е ролята на Гранична полиция, работата на оперативните й служби, работата на ГДБОП, на Дирекция „Национална полиция“, които също имат звено за борба с нелегалната миграция, което беше създадено по мое време. През 2016 г. сформирахме такива звена в Бургас, Хасково и София. Не на последно място е работата и на ДАНС. И когато работи целият този комплекс, всеки допринася за един добър резултат. Може да се постигат резултати, когато се поставят задачи, следи се тяхното изпълнение. Как може през 2022 г. ние да имаме загинали полицаи във връзка с борбата с нелегалната миграция? Нямам думи.

- А има ли някакъв проблем, свързан с подготовката на полицаите?
- Подготовката на полицаите е от съществено значение, но тя не трябва да бъде само първоначална. Всеки ден трябва да се учат, ако искат да са професионалисти. Един полицай трябва непрекъснато да бъде обучаван и подпомаган в ежедневната си дейност и поощряван, когато прави добри неща и естествено наказван, когато извършва нарушения. Подготовката трябва да не спира и да върви от най-високите до най-ниските нива. Всеки човек има нужда от допълнително обучение, от тренировки. Това е ежедневна дейност, няма как да спре този процес. А най-доброто обучение се прави от служители, които са го видели и отработвали наистина, опитните колеги.

- Не се ли скъса нишката между опитните служители и новите?
- Рашков дойде и направи звено за подпомагане на министъра на вътрешните работи. Тези директори, които не бяха съгласни да сдадат постовете, със заповед за командироване бяха преместени. След това имаше заповеди за наказания, уволнения, психически тормоз за напускане. И част от останалите служители, след като виждаха как се използва репресия, манипулация и натиск, не издържаха. Има един момент, в който си казваш: „Аз ако разкрия престъпление е добре, но ако направя някаква грешка дали моят ръководител ще застане зад гърба ми? Като виждам какви хора стават началници, не съм сигурен. По-добре формално да си изпълнявам задълженията“. Ако един криминалист не си вложи душата в разкриването на убийство, например, то е много трудно да се разкриват престъпления. И как да стане това при тази война, която се води с прокуратурата?

- Има ли светлина в тунела?
- Има. Виждам разумни действия на новия вътрешен министър. Главният прокурор също каза, че взаимодействието между полицията и прокуратурата се подобрява. Без това работата им е обречена. Когато те воюват, полза имат престъпниците. Аз съм сигурен, че МВР има своите съпротивителни сили и добра имунна система, но трябва да има качествени ръководители – политически и професионални. И да се залага на хора, които са се доказали. Има много качествени хора по цялата страна. Трябва да им се даде хоризонт и всички трябва да подкрепяме МВР във войната с престъпността. И трябва вече да се оправят щетите от управлението на Бойко Рашков.

Нашият гост
Христо Терзийски е в системата на МВР от 1996 г. Минава през всички нива на служебната стълбица. Започва като оперативен работник в Шесто РПУ в София. Бил е шеф на отдел „Наркотици“ и в СДВР, зам.-началник на „Криминална полиция“, зам.-директор на столичната полиция. От 24 февруари 2015 г. е директор на Главна дирекция „Национална полиция“. През 2018 г. изпълнява длъжността главен секретар на МВР. На 24 юли 2020 г. е избран за министър на вътрешните работи. Остава на този пост до 12 май 2021 г. В момента е депутат от партия ГЕРБ.

QOSHE - Христо Терзийски, депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър, пред „Труд news“: Трябва да се поправят щетите в МВР, причинени от Бойко Рашков - Труд Author
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Христо Терзийски, депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър, пред „Труд news“: Трябва да се поправят щетите в МВР, причинени от Бойко Рашков

6 0 33
12.01.2023

Крили ареста на Борисов от главния секретар на МВР

Основният проблем е демотивацията

Само за последните две години хаосът в МВР и лошото управление на вътрешното ведомство ни върнаха в 90-те години на миналия век. Ударът поеха обикновените хора. Те гинат по пътищата, стават жертви на обири и грабежи, за убийства слушаме всеки ден в новините, полицаи умират от ръката на трафиканти, други работят за престъпниците. Как България стигна дотук след 18 години в Европейския съюз и има ли изход от ситуацията, питаме бившия вътрешен министър, настоящ депутат от ГЕРБ и полицай от кариерата Христо Терзийски.

- Господин Терзийски, има ли обяснение за бума на престъпността през последните 2 години?
- След май 2021 г. политическото ръководство на МВР имаше други приоритети. Сред тях не бяха организираната престъпност и корупцията, нито битовата престъпност, миграцията или пътната безопасност. Г-н Бойко Рашков се зае активно с намеса в парламентарните избори, с операции и репресии срещу политически опоненти. Във всеки един аспект от управлението на ГЕРБ при последните правителства трябваше да бъдат намерени проблеми. И след като не успяха да установят такива, започнаха да си ги измислят. Като почнем от строителството на магистрали и болници и стигнем във всяко едно направление. Естествено е, след като визията на едно ръководство е такава, надолу по веригата системата да се пренастройва. Непрекъснато разговарям с колеги, които са на действаща служба и разбирам, че сега най-големият проблем в системата е демотивацията, липсата на ясно поставени задачи за противодействие на престъпността. И когато на човек, който иска да се бори с престъпността, му се спускат задачи, които не са от такова естество, се натрупва едно раздвоение в личния състав. И това е в момента сериозен проблем. Знаете каква е ситуация на границата, не по-добра е и в пътната безопасност.

- Видяхме, че част от полицаите са тясно свързани с престъпници, това чия вина е?
- Не бих го казал по този начин. Винаги в система, която противодейства на престъпността и има престъпления, от които финансовите облаги са много големи, ще има служители, които променят своите нагласи и морални устои. Има система за противодействие на тези процеси, чисто превантивни и организационни мероприятия. Най-важната брънка е системата на вътрешната сигурност и Инспекторатът. И ако те не си вършат качествено работата, всеки един ръководител в системата на МВР трябва да поеме отговорност за действията на подчинения му състав. И където има проблем, той трябва да бъде първо локализиран и след това неутрализиран. Винаги и имало и ще има хора, които не са лоялни към работата в МВР.

- Това не е ли свързано и с чистките, които вървят от година и половина в МВР?
- Със сигурност е свързано, защото един ръководител не се изгражда за година или две. И различните нива, през които трябва да мине един директор на областна или главна дирекция, са доста. От началник на група, на сектор, на отдел, зам.-началник на районно. А по време на чистката, която направи Бойко Рашков, бяха преназначени и дисциплинарно разследвани много директори – почти всички във всички областни дирекции,........

© Труд


Get it on Google Play