We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Οδύσσεια, ραψωδία ρ`Αν σε ανάγκη βρίσκεσαι ντροπή δεν πρέπει να 'χεις

4 0 1
26.09.2021

Οι σκύλοι είναι ο σύνδεσμος μας με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν την κακία, το φθόνο, τη δυσφορία. Μίλαν Κούντερα

Κείμενο.

Πρωί- πρωί με την αυγή τη ροδοδαχτυλάτη έφυγε ο Τηλέμαχος στη μάνα του να πάει να τον ιδεί και να πεισθεί πως γύρισε στο σπίτι άβλαφτος και απείραχτος απ` τους κακούς Μνηστήρες. Πρόσταξε τον χοιροβοσκό στη χώρα να οδηγήσει τον ξένο τους τον κουρελή, εκεί να ζητιανέψει. Σαν έφτασε ο Τηλέμαχος στο πατρικό παλάτι έστησε το κοντάρι του σε μια ψηλή κολόνα και μπήκε ευθύς στ` ανάκτορο περνώντας το κατώφλι. Πρώτη τον είδε η πιστή Ευρύκλεια απ` όλους, κι έτρεξε καταπάνω του με δάκρυα στα μάτια. Φτάσανε κι άλλες κοπελιές που μέσα εκεί δουλεύουν και μ` αγκαλιές και με φιλιά αυτόν καλωσορίζαν. Κι η Πηνελόπη έφτασε και σαν θεά φαινόταν, έμοιαζε με την Άρτεμη και την χρυσή Αφροδίτη. Αγκάλιασε με κλάματα το λατρευτό της τέκνο και με φιλιά τον γέμισε στα μάτια στο κεφάλι. «Γιέ μου, αγόρι μου καλό, γλυκό της ζήσης φως μου,

δεν έλπιζα πως θα σε δω, αφ' ότου με καράβι κρυφά στην Πύλο έφυγες χωρίς να το γνωρίζω, για τον καλό πατέρα σου, νέα εσύ να μάθεις.». Η Πηνελόπη λούστηκε και άλλαξε τα ρούχα και σ` όλους τους αθάνατους θεούς θυσίες τάζει μήπως ο παντοδύναμος Δίας να τους συνδράμει σ` όλα τα δυσεπίλυτα βαριά προβλήματα τους. Έφυγε ο Τηλέμαχος, έμπλεος θείας χάρης, που η Αθηνά τον έχρισε και σαν θεός φαινόταν.

Δύο σκυλιά ξοπίσω του λευκά ακολουθούσαν, και έφτασε στην Αγορά να δει και να τον δούνε, ν` ακούσουν και να μάθουνε πως είναι πάλι πίσω. Τον θεϊκό Τηλέμαχο όλοι τον καμαρώναν, ακόμα τον θαυμάζανε οι κι οι πονηροί Μνηστήρες, όμως εκείνοι σκέφτονταν το λάκκο του να σκάψουν. Είδε τους φίλους τους καλούς όπως τον Αλιθέρση και το σοφό τον Μέντορα, τον Άντιφο και άλλους και έφτασε κι ο Πείρεος που του `πε λίγα λόγια: « Τηλέμαχε αγαπητέ, φίλε μου παινεμένε, στείλε στο σπίτι μου πολλούς τα δώρα σου να πάρουν που σου `δωσε ο Μενέλαος ο βασιλιάς της Σπάρτης. Εσύ με εμπιστεύτηκες στο σπίτι να τα πάρω να μην τα δούνε οι κακοί και άτιμοι Μνηστήρες κι ορμήσουν να τα πάρουνε»

«Να τα κρατήσεις σπίτι σου ω! Πείραιε γενναίε γιατί αν με σκοτώσουνε στο σπίτι οι Μνηστήρες τότε τα δώρα θα χαθούν μαζί με όλα τ` άλλα, λάφυρα θα τα πάρουνε οι δολεροί φονιάδες. Καλύτερα αν γίνει αυτό στα χέρια σου να μείνουν και εσύ ο ίδιος να χαρείς αυτά τα πλούσια δώρα. Αν όμως, με τη θέληση της Αθηνάς Παλλάδας, εμείς θα τους συντρίψουμε και θα επιβληθούμε, τότε μες στην καλή χαρά στο σπίτι να τα φέρεις, και όλοι να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη νίκη.».

Ο μάντης Θεοκλύμενος που τον φιλοξενούσε ο Πείραιος στο σπίτι του θ` αλλάξει κατοικία και στο παλάτι θα δεχτεί αυτός φιλοξενία. Αυτό το αποφάσισε ο θείος Τηλεμάχος που τον συμβούλεψε η θεά η Αθηνά Παλλάδα.

Μετά το δείπνο μίλησαν μάνα και γιος στο σπίτι και είπε ο Τηλέμαχος τι έμαθε στην Πύλο από το γέρο Νέστορα. « Μάνα, με καλοδέχθηκε σα να `μουνα παιδί του, ο Νέστορας ο βασιλιάς της ξακουσμένης Πύλου. Όμως για τον πατέρα μου, τον θείο Οδυσσέα, αυτός δεν κάτεχε να πει, αν πέθανε ή ζούσε. Γνώριζε μόνο να μου πει μέχρι το μισεμό τους από την Τροία την τρανή την καστρογυρισμένη. Μετά που φύγανε απ` εκεί, νέο του πια δεν είχε γι` αυτό και με συμβούλευσε στη Σπάρτη εγώ να πάω να μάθω απ` τον Μενέλαο όσα εκείνος ξέρει για τον καλό πατέρα μου τον θεϊκό Οδυσσέα. Ο βασιλιάς Μενέλαος μου είπε όσα ξέρει που και αυτός τα έμαθε από........

© Στήλες


Get it on Google Play