We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

През XIV в. Търновград настигал по численост „вечния град“ Рим

2 0 15
04.09.2021

Важен фактор за европейската демография тогава е чумата

Както читателите на “Труд” знаят, в няколко поредни броя разглеждам антибългарските виждания на нидерландеца Махиел Кийл и неговите нашенски апологети относно края на българската средновековна държава и първите векове на османското робство. В излязлата си още през 1985 г. своя основна книга той отделя нарочно място на градовете на Второто българско царство, които с две думи са “малки и неугледни, несравними със Запада и дори с другите балкански страни”. Кийл се опитва да изчислява тяхното население, използвайки известната демографска формула на Дж. Ръсел, но без да има ясна представа за извършваните у нас археологически проучвания. Въпреки това изводите му са категорични и безапелационни. Според него размерът на тези селища е скромен, а броят на техните жители - незначителен.

Така например, според нидерландеца, важният икономически и културен център на Дунавска България, укрепеният град Червен, имал население от 2500 души, “което вероятно даже е повече от реалното.” Силистра също била с 2500, Шумен - с 1400, а средновековна Варна, чието точно местоположение въобще е неизвестно, - забележете! - точно с 2620 жители! Така се стига до столицата Търновград, наречена от Кийл пренебрежително Fluchstadt - “прокълнат град”, със скромното население от 4-5000 души. Да, това е същият град, който Вселенският патриарх Калист назовава с уважение през XIV в. “царстващия град на българите Търново, втори след Константинопол словом и делом”. Българският средновековен писател Григорий Цамблак пък го слави като много богат и красив, извънредно добре укрепен и с “многобройно население”.

Нашите историци Ат. Попов и Й. Андреев обаче са на мнение, че населението на Търновград е достигало 12-15 000 души и именно това е дало основание на Калист да го сравнява с........

© Труд


Get it on Google Play