We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мнения Daily - Кучетата лаят, Цветанов си строи

3 0 0
20.03.2019

Когато се наливаха основите

Кучетата лаят, Цветанов си строи


Абонирайте се за Капитал

Получавате пълен достъп до всички статии и целия архив

От коментар на Петър Чолаков за "Дойче Веле"

От историите за далавери с апартаменти, в които са замесени имената на силните на деня в България, дори гениален режисьор трудно би могъл да произведе романтична история. В най-добрия случай на екрана ще изгрее политическа сатира.

Да, някои го предпочитат широко. Според съобщения в медиите, през 2018 г. зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с шикозен апартамент, заемащ цял етаж. При това на преференциална цена, т. е. "като за наши хора". Пазарната цена за квадратен метър, която е платило семейство Цветанови е 627 евро, при положение, че във въпросната сграда цените стартират от 2600 евро/кв. метър.В началото на март Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не откри конфликт на интереси във факта, че финансовият министър Горанов живее в апартамента на кръстника си без да плаща наем. Проверката показа, че "министърът не е възлагал обществени поръчки на дружества на кръстника си или на членове на семейството му". Дори фрапиращата информация, че синът на кръстника е назначен в министерството на Горанов, бе омаловажена.

Няма как имотните приключения на управляващите да не предизвикат гняв и да не породят остри реплики към съдебната система в най-бедната страна в ЕС. Още повече в контекста на предвидените промени в изчисляването на новите пенсии, за които ГЕРБ все пак решиха да дадат заден ход под заплахата от надигащото се обществено недоволство.

Слабостта на зам.-председателя на ГЕРБ Цветанов към недвижимите имоти е пословична. В началото на първия мандат на ГЕРБ кариерата на г-н Цветанов вървеше шеметно. В........

© Капитал