We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Празнуването на 9.IX

4 1 0
10.09.2019

Понеже и тази година, както и всяка друга по това време, се задава датата 9 септември и вероятно ще бъде отбелязана по най-различни начини, включително и с чествания, се запитах следното: защо не отбелязахме, защо не чествахме и датата 17 юли? Такава важна, такава съдбоносна историческа дата! На 17 юли 1393 г. Сюлейман Челеби, син на Баязид Йълдъръм, превзема Търнов и освобождава България от монархическия режим на Шишмановци. Защо празнуваме падането на Третото българско царство, а не празнуваме падането на Второто? Що за народ сме?

На тези мисли ме наведе едно съобщение на нашето външно министерство по повод инициатива на руското посолство със заглавие „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Ако не сте чели съобщението, прочетете го – много е свежо. И наистина, от какво се освобождаваме през 1944 г.? От какво? От частната собственост, свободната инициатива, многопартийната парламентарна демокрация и свободата на словото. Също от пенсионния фонд и златния резерв.

Пък и какво значи „освобождение на Източна Европа от нацизма“?

Нима само Източна Европа е освободена? Нима Западна все още не е? Или ГДР беше „освободена“, пък ФРГ – „окупирана“? Иначе пропагандата е ясна – Русия неуморно очертава границите на своите претенции за влияние. Няма лошо: ако не е едно влияние, ще е друго. Проблемът са цивилизационните оттенъци. Трудно държава, която се брои в една цивилизация, ще наложи влиянието си над държави, които се броят в други. И изобщо това с цивилизациите може да е удобно, когато говорим за древни времена, но в съвремието сякаш не е съвсем прецизно. Ние например с гърците ли сме в една цивилизация, или с финландците? С руснаците в една цивилизация ли сме? В много отношения да, защото по логиката на византийския ойкоменизъм (да не се бърка със съвременния икуменизъм) чрез България Русия приема православието и получава богослужебна литература на подходяща писменост. Това е една обща духовна култура за Pax Byzantina и ако някой........

© СЕГА