We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Местни избори 2019: Кукувица кука

4 0 0
24.10.2019

Независимо от стотиците песни, митове и легенди за кукувицата, тази есен птицата се сдоби с ново послание. Политическо. Изрече го Бойко Борисов и внесе колорит в иначе вялата и тягостна кампания, предшестваща най-непредсказуемите избори.

„БСП са като кукувици в момента! Те си търсят къде да снесат по едно яйце и застават настрани. Ако бие това яйчице на изборите, БСП вика: „ние сме куковиците“. Ако не бие, казва: „Ааа, ние нямаме нищо общо“.

Дали природата е отнела майчинството на кукувицата, за да може тя се посвети изцяло на призванието „Вестителка на радостта и пролетта“, е художествен спор, който се води още от времето на Елин Пелин. В края на политическата кампания обаче напълно неясен е въпросът за кого ще кука кукувицата след вота. Или с други думи, за Борисов или Нинова ще е радостта. Или пък за трети.

След 12 години участие в местната власт,

ГЕРБ влезе в най-трудните избори

и първи след ерата Цветанов. Повечето от кандидатите са познати кметове, които показаха пред началника си задоволителни резултати на евровота и си осигуриха място в надпреварата за следващ мандат.

Борисов им даде пълен картбланш да правят кампанията си и те се развихриха. Излязоха от кметствата, обуха дънки, наметнаха пуловерчета и тръгнаха да ухажват електората. Денем заливат социалните мрежи със снимки от реновирани пенсионерски клубове, новопостроени зали, срещи с работници в заводи на привлечени от тях инвеститори. Вечер присъстват на срещи от културния календар на общината. А после се събират в партийния клуб, за да преброят спечелените гласове и естествено, за да чуят какво са сътворили конкурентите и къде са били враговете с партиен билет.

Много от кметовете най-искрено вярват, че хората са доволни от преобразените градове и ще гласуват отново за тях. Надсмиват се на добре познатите им кандидати от БСП, забавляват се с гръмките обещания на младоците от ВМРО и стават нервни само, когато се заговори за ДПС.

С наближаването на вота обаче напрежението расте пропорционално с несигурността от противоречивите прогнози, партийният хаос........

© Стандарт Нюз