We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Първият олимпийски шампион от българските земи преди 1700 години

2 0 0
17.07.2021

Става председател на провинция Тракия и на основаната в 297 г. провинция Европа

Ето че се задава злощастната Олимпиада в Токио, която трябваше да се състои още през миналата година. Отлагана няколко пъти заради пандемията от ковид, тя най-сетне ще се проведе в края на юли и началото на август. Ние от по-старото поколение помним славните времена на българския спорт от 70-80-те години на миналия век, когато нашите атлети се връщаха с по няколко олимпийски титли. И ако тези събития са още сравнително пресни в нашата памет, любопитно е да надзърнем в миналото към зората на олимпийските състезания.

Както е известно, древните Олимпийски игри са били посветени на главния древногръцки бог Зевс, почитан в храма в Олимпия в Елида на полуостров Пелопонес. Сред многобройните спортни състезания в календара на неспирните религиозни празници в Древна Елада още през VI в. пр. Хр. имало четири главни, наричани още “класически”. Това са Олимпийските в Олимпия, Питийските в Делфи, Немейските в Немея и Истмийските до Коринт. Сред тях именно Олимпийските игри стават най-важни и забележителни. Те се провеждали на всеки четири години между 6 август и 10 септември и по принцип през класическата епоха траели пет дни. Преди новата ера участниците можели да бъдат само свободни и неосъждани гърци. Чужденците (“варвари”), робите и осъдените нямали достъп до тях. Според религиозните виждания се забранявало присъствието на жени.
Още тогава са включени три вида бягания на различни дължини, както и други спортове, като бокс, борба и панкратион (нещо като днешния кеч, при който били разрешени всякакви удари с гола ръка и крак, хвърляния и ключове, включително душене). Добавен бил и пентатлона - дисциплина, в която атлетите се състезавали........

© Труд


Get it on Google Play