We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Българинът иска чиста топлина. Защо не я получава?

7 0 1
03.11.2020

Само 10% биха използвали твърди горива, ако имаха шанс да минат на газ, топлофикация или ток

Тези дни по медиите широко се коментират две теми: социологическо проучване на тема енергетика на Националния център за парламентарни изследвания и „сезонните“ проучвания за замърсяването на въздуха, източниците и силното му въздействие върху качеството на живот, включително заболеваемостта и смъртността от коронавирус.

Отдавна е пределно ясно, че най-голям дял в замърсяването има отоплението през зимата - неслучайно темата ежегодно окупира медиите с пускането на печките и ги напуска със спирането им на пролет. Решението е ясно - масово преминаване към чиста топлина, което значи ток, газ и топлофикация. Ако обаче питате държавата и общините, те ще ви кажат, че са безпомощни - хората били виновни за замърсяването, защото предпочитали да се топлят на дърва и въглища!?

Да, ама явно не е така!

В социологическото проучване има два въпроса, които директно адресират проблема. Бегъл поглед върху извадката долу ясно показва две неща.

Първо, българинът масово се топли на твърди горива (55,3%; дърва, въглища и пелети) и електричество (54,7%). Всичко останало е в много ограничен мащаб, а общата сума е над 100%, защото хората често ползват два източника на топлина. Особено чест е случая, когато ползват твърдо........

© Труд


Get it on Google Play