We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Пазарно решение за прекрасните ни планини

3 0 13
04.09.2020

Ако преживяването на един ден в планината ни носи повече удоволствие от гледане на 3D кино например, би трябвало да сме готови да платим повече от 12 лв. за билет

От окопната война между институции и природозащитници никой не печели

Изискват се политическа воля, лидерство и промени в някои закони

Покрай участието си на Adventure Sky Run в Рила миналата седмица се запознах с един новопристигнал в България чужденец - поляк, преместил се преди пет седмици от Москва в София. Дълго си говорихме, защото пътувахме заедно в автобуса от ЦПШ (Централната планинска Мальовица, б. р.) до Боровец. Пресъздавам част от думите му по памет и значение:

„България и София са мечтаното място за живот. Бил съм в доста столици в Европа - никой никъде няма това, което вие имате тук. Прави ми впечатление, че много мрънкат българите - явно не си дават сметка колко лесно и уредено се живее в София, в сравнение с други големи градове по света”, каза той и допълни:

„Още на втория ден след пристигането тук се качих на Черни връх. Витоша е уникално място. Реално вместо стерилен градски парк имате страхотна планина с толкова различни пейзажи, на която може да се ходи по всяко време. За тези пет седмици съм бил вече три пъти на връх Мусала и веднъж на Вихрен и Кончето.
Знаете ли колко трябва да пътува човек от повечето големи градове в Европа или Полша, да не говорим за Москва, за да види и преживее толкова хубави и различни планини, колкото вие имате в радиус 150 километра от София?

Имате всичко, но лифтовете, пътищата, хижите и ски-пистите ми се струват твърде малко, много стари и доста скапани. Защо не се........

© Труд


Get it on Google Play