We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Легенди и истини в българската история Сиромахомилите са първите популисти

4 0 1
26.02.2020

Спиро Гулабчев посади демагогията у нас

Както Левски е организирал частни революционни комитети, така Спиро организира Приятелски дружини

Думата „популизъм“ е сред най-популярните в политическото пространство. Тя е от ония, които лингвистите наричат buzz words. Бръмчат във въздуха като мухи, предъвкват ги целодневно, но малцина знаят какво означават.

Такава е и думата „мафия“. Когато на някой не му е ясно какво се случва в държавата, започва да скандира „Мафия!“ От същата порода е „соросоид“. Искаш ли да наругаеш опонента, заплюй го като хрантутник на Джордж Сорос.

„Популизъм“ е ново попълнение в българския език. В класическия речник на Найден Геров от края на XIX век я няма. Отсъства и синонимът „демагогия“. Вътре обаче е „сиромах“. „Докле дойде кефът на чорбаджия, на сиромаха душата излазя“, цитира народната мъдрост авторът.

Вече три десетилетия в условията на демокрация на сиромашията u излиза душата. Чака чорбаджиите да дойдат на кеф и да оправят дереджето. Онези се правят на милостиви и добавят към пенсиите по няколко лева. По времето на Найден Геров са им викали сиромахомили.

Техен идеолог е Спиро Гулабчев. Роден през 1856 г. в Лерин, той учи в Цариград, Одрин и Пловдив. Продължава да се образова в Москва и Киев. Първо е семинарист, после следва право и историко-филологически науки.

Извън университетските банки Спиро се запознава с народничеството, руският еквивалент на световния популизъм. През 1886 г. е заловен на Одеското пристанище да пренася народническа литература в куфари с двойни дъна. Изключен е от........

© Труд