We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Насиље и мржња не сме бити наш пут – повлачење ...

2 0 0
25.02.2020

Светиње не могу и не смеју да раздвајају. Оне су увек биле и морају да буду место сусрета, помирења, не само за нас хришћане, већ и за оне који другачије верују у Бога, казао је вечерас у Подгорици пред Саборним храмом игуман Високих Дечана, архимандрит Сава Јањић.

Како извештавају медији, али они који преносе преко друштвених мрежа, у Подгорици, те у другим градовима широм Црне Горе, вечерас се окупио рекордан број оних који већ трећи месец протестују против Закона о слободи вјероисповести, који називају антизаконом и дискриминаторским. Процене о броју учесника у литијама за Подгорицу се крећу од 50.000 до 70.000, а неки чак извештавају и о већем броју.

Игуман је казао да “домаћин у својој кући не може бити подстанар”, те да се у одбрани светиња брани не само вера, већ и достојанство.

Позвао је црногорско руководство да, како је казао, савесно и разумно размотре новонасталу ситуацију, те да заједно са епископима и народом пронађу пут који ће сачувати владавину права и закона и учврстити мир.

Било какво насиље, и мржња, не сме бити наш пут, поручио је.

“Да никада више не устане брат на брата, или комшија на комшију. То можемо и треба да урадимо што пре и то, и само то ће бити победа свих нас”, истакао је.

“Наш подвиг није борба која се заснива на победи и на сукобима и не дао Бог – на насиљу. Зло и насиље се не могу победити злом, тако се зло само умножава. Мржња се не може победити мржњом. Земаљске победе увек имају победнике и побеђене и то се мења стално, од Каина и Авеља до данас. Наша победа мора да буде победа свих. Победа у којој нема ни победника ни побеђеног, у којој једни и други и трећи, препознајемо истину и правду и доброту и честитост, скидамо са очију мрачни повез који нам не да да видимо истину”.

У Црној Гори борави и епископ Рашко-призренски Теодосије, који је био у литијама у Бијелом Пољу, уз владику Јоаникија, игуман Драганца Иларион у Беранима, као и хор призренских богослова који су учествовали у програму пред Саборним храмом.

У наставку објављујемо говор дечанског игумана у целости:

„Браћо и сестре, помаже Бог,

Доносим вам поздраве и благослове нашег епископа Теодосија, дечанске братије, нашег свештенства и верног народа, монаштва. Доносим вам поздраве са косовских житних поља и метохијских винограда. Доносим вам поздраве из Грачанице, патријаршије из Призрена царскога, из Девича, из Ђаковице јуначке, где наше три сестре чувају огањ........

© НСПМ