We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ђукановић зна да не може заокружити државност док ...

6 0 0
23.02.2020

Широм Црне Горе одржавају су литије против спорног Закона о слободи вероисповести. Грађани излазе на улице и тргове, прелазе километре и километре у жељи да сачувају светиње.

Да ли су догађаји у Црној Гори - верски мотивисан протест и догађање народа или политика? Какви су ставови Београда о томе? Са друге стране, посланици Скупштине Републике Српске усвојили су на ванредној седници у Бањалуци са 72 гласа "за" и два "против" Информацију у вези "антидејтонског деловања Уставног суда БиХ" и закључке, међу којима је обустава рада представника РС у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду. Ванредна седница заказана је због недавне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту према којој се све пољопривредно земљиште у Републици Српској сматра имовином Босне и Херцеговине, а не ентитета, како је то изгласала Скупштина РС, крајем 2019. године.

Какви су ставови Београда поводом доношења те одлуке и најављене реакције власти РС и српског члана Председништа Милорада Додика.

Када је реч о јужној покрајини, Космету - има ли Београд решење за још један, вишедеценијски извор нестабилности? Да ли договори о успостављању авио линије и железничког саобраћаја доводе до укидања такса на робу из Србије? На питања каква је позиција српског народа у регион, шта може Србија да уради како би допринела стабилности региона али и о критикама да се меша у унутрашње ствари суседа говоре гости Упитника: Ђорђе Вукадиновић, народни посланик, Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије и Чедомир Јовановић, председник ЛДП.

***

(...) Оливера Јовићевић: Ви сте господине Вукадиновићу у скупштини изнели када је овај закон донет, критиковали сте државне органе у Србији јер су „благо реаговали као да је реч о некој унутрашњој кризи у некој далекој афричкој земљи“, како сте рекли, „а не о интересима Српске православне цркве и српског народа“. И оквалификовали сте то као „игнорисање и препуштање сународника својој судбини“.

Како и шта је добро онда, шта је једина конкретна ствар коју би Београд по вама, требало да уради?

Ђорђе Вукадиновић: Да, ово сте коректно цитирали. То су биле моје речи у скупштини. Ја сматрам, и наглашавам то, да Београд званично није добро реаговао на ову кризу у Црној Гори. Тек када је криза ескалирала, када су ове литије које су неочекивано чудо, како од стране власти, тако и од стране опозиције, а вероватно и од посматрача у региону, па и шире – све их је то затекло. Нико није очекивао да ће отпор цркве и верног народа у Црној Гори бити овако жесток и достојанствен. Некога је то уплашило и забринуло, некога је то обрадовало, али да мислим да нико није очекивао. Мислило се да ће то бити она „класична“ варијанта – пар дана негодовања, мало протеста, мало неко баци петарде, каменице, полиција нс то баци сузавац...и готово. Можда би тако заиста и било да није црква ту енергично и, рекао бих, истовремено одлучно и врло разумно, врло мудро устала.

И само једна мала исправка и сугестија. У досадашњем разговору стално се говори о Србима у Црној Гори. Наравно да је пре свега реч о Србима, али ово је протест који је много шири од тих тридесетак посто (или двадесет осам процената) који су се на последњем попису изјаснили као Срби.

Овде је реч о Српској православној цркви! Цркви коју поштује велика већина народа и већина грађана Црне Горе, без обзира на то да ли се изјашњавају као Црногорци, или Срби...

Оливера Јовићевић: Или чланови ДПС-а.

Ђорђе Вукадиновић: Богами, и чланови ДПС-а. А, богами, и припадници полиције и разни други.

Дакле, то је оно што је изненадило и затекло Мила Ђукановића и његове навијаче. А вероватно и оне који га подржавају у региону и шире.

Оливера Јовићевић: Шта је сада позиција Београда?

Ђорђе Вукадиновић: Водећи ово као само „српску ствар“, само као протест „српске трећине“, или мало више од четвртине оних који се изјашњавају као Срби – ми већ чинимо лошу услугу тој борби коју воде и Срби, али и сви људи којима је у Црној Гори стало и до поштовања правде и до морала. У тим протестима, на пример, учествују и многи припадници исламске вероисповести. Дакле, чак и они. А да не говоримо о овом православном становништву. Ту је митрополит Амфилохије (који је био мета сталних напада, а богами и кампање и у Београду и делу београдских медија који су под контролом власти), показао и мудрост и организованост која је изненадила све.

Вукадиновић: Да ли ви знате да српско Министарство спољних........

© НСПМ