We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Љубав према екологији или профиту – зашто српски ...

4 0 0
23.02.2020

ОБНОВЉИВИ ИЗВОРИ ЕНЕРГИЈЕ (ОИЕ) СУ ТОЛИКО ПОПУЛАРНИ КОД ТАЈКУНА ЗАТО ШТО ДРЖАВА ГАРАНТУЈЕ ОТКУП "ЗЕЛЕНЕ" АЛИ СКУПЕ СТРУЈЕ ПО УНАПРЕД УТВРЂЕНИМ КВОТАМА И ТАРИФАМА. ПРОФИТ ЈЕ ЗАГАРАНТОВАН, А ПОСЛОВНИ РИЗИК НЕ ПОСТОЈИ. ДОВОЉНО ЈЕ ОБЕЗБЕДИТИ МАЊИ ДЕО СРЕДСТАВА ЗА ИНВЕСТИЦИЈУ ПОШТО БАНКЕ УЗ ОВАКВЕ УСЛОВЕ ЛАКО ОБЕЗБЕЂУЈУ КРЕДИТЕ ЗА ГРАДЊУ ОИЕ

Задовољство да се у Србији производи "зелена" енергија неко, наравно, мора да плати. Производња струје из ОИЕ је скупа и субвенционише се преко "фид-ин" тарифа. Произвођачи струје из ОИЕ од ресорног министарства добијају статус "повлашћених" и тиме стичу право да им се дванаест година струја откупљује по цени која је два до три пута већа од тржишне (за ветроелектране) и од пет до шест пута за струју добијену из електрана на биогас.

Како би се исплатили подстицаји произвођачима ОИЕ, пре неколико година уведена је накнада за ОИЕ у висини 9,3 паре/КWх, коју плаћају потрошачи у Србији преко рачуна за струју. За просечно домаћинство то износи 30-60 динара (ако се не греје на струју) месечно, али уз акцизу од 7,5 одсто и ПДВ на крају то задовољство кошта 40-80 динара.

РАСТ ПРОИЗВОДЊЕ ИЗ ОИЕ

Прича о ветроелектранама имала би "срећан крај" – грађани (и привреда) би издвајањима симболичних износа доприносили развоју ОИЕ и животној средини – да није у питању привид који власт ствара пребацивањем трошкова на рачун ЕПС-а. Од накнаде за ОИЕ прикупља се око 2,7 милијарди динара годишње, а само у 2018. години произвођачима је исплаћено чак 7,4 милијарде динара. Трошкови откупа расту великом прогресијом пошто се нови произвођачи интензивно прикључују на мрежу: од лета 2019. године активирано је неколико великих ветроелектрана снаге 305МW, а до краја 2020. године очекује се активирање ветроелектрана снаге 170МW.

Само за откуп струје произведене од енергије ветра ЕПС ће ускоро морати да плаћа више од 150 милиона евра годишње. Тај износ је драматично већи од подстицаја који се исплаћују произвођачима из озлоглашених мини-хидроелектрана који су нешто више од десет милиона........

© НСПМ