We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Лицемерје и пуританство или "не веруј Србину ...

2 0 0
27.01.2020

Ових дана руску политичку сцену, иначе навикнуту на тишину и жабокречину вечне стабилности, дрма грозница смене владе и уставних реформи. Унутар тог урагана искрсао је још један, мањи ветрић незадовољства — на интернету се појавила слика нове министарке културе Олге Љубимове, иначе релативно угледне новинарке и искусног државног чиновника са годинама искуства на пројектима државне подршке кинематографији.

Слика је за српско поимање политичког скандала потпуно бенигна — на њој је министарка једно десет година млађа, много боља риба, и носи црну мајицу на којој је крупним словима исписан текст: "КОЈИ СТЕ, БРЕ, ВИ?! ШТА ХОЋЕТЕ?! НЕ ПОЗНАЈЕМ ВАС, ИДИТЕ У КУРАЦ!"

Другим речима, у питању је фраза коју сваки искусан корисник Твитера у Србији изговори бар једном недељно. Заједно са сликом, пронађен је низ „непристојних“ и „недипломатичних“ записа актуелне министарке са њеног старог блога, све врло „ванила“ по српским стандардима.

Међутим, ова слика и тих пар записа — све старо по десетак и више година — послужило је као повод за згражавање јавности над „некултуром министарке културе“, и за читаву салву препознатљивог јадиковања по моделу „ој Русијо међу шљивама“, „шта нам раде“, и наравно, „ово има само код нас“. При томе је сама мајица третирана као да се министарка сликала гола, па је по руским медијима не можете наћи, а да проблематична фраза није „скоцкана“ тако да не излаже невине очи читалаца ономе што сигурно у животу никада нису ни чули, ни прочитали, ни видели.

Наравно, један број руских коментатора........

© НСПМ