We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Америка ће поразити Кину идеологијом људских права

3 1 0
22.01.2020

Сједињене Државе и Кина су укопане на позицијама ривалитета поводом трговине, технологије, војне контроле Јужног кинеског и Источног кинеског мора, а све више и поводом идеологије и људских права. Ове две земље већ пар година воде сајбер рат, при чему је дошло до кинеских напада на систем Пентагоновог персонала, као и на регистре одржавања пловила америчке ратне морнарице. Обе стране јачају војску на начин који наговештава конфликт великих сила. Међутим, ни једна страна ни најмање не сматра својим интересом отпочињање насилног сукоба. Укратко, ово је хладни рат, али драстично другачији од хладног рата који се одвијао између Сједињених Држава и Совјетског Савеза.

Културни гени Кине и њени географски капацитети превазилазе оне који су одликовали Совјетски Савез. Док је северна обала Совјетског Савеза била блокирана ледом највећи део године, а историјска Русија се испољавала као фригидна и несигурна копнена сила са мало природних граница, што је уливало свеобухватни и исцрпљујући „цинизам“ у њен национални дух – како је приметио Џозеф Конрад – Кина, са обалом у умереној зони која се протеже 9.000 миља дуж једне од главних светских поморских рута, представља минералима богат континент (није јасно да ли аутор намерно или случајно Кину назива континентом; прим. прев.), способан да буде и копнена и поморска сила.

Штавише, 3.500 година дуга историја сукцесије династија у Кини – у којој је она Мао Цедунгова само последња у низу – даје јој завештање институционалног поретка и самоуверености битно веће него што је то случај са Русијом. Русија производи мало потрошачких добара згодних за извоз, док кинеска мобилна мрежа пете генерације, чији развој предводи Хуавеј, представља чврстог конкурента чак и за нас саме, а та компанија је остварила приходе од 122 милијарде долара само у 2019. години. Ту је, такође, и кључна улога Кине у ланцима снабдевања за широм света најтраженије електричне производе, пре свега Епл и Ајфон. То није стари Совјетски Савез који је могао да производи хидрогенске бомбе и једва било шта друго.

ОД ОГРОМНОСТИ ДО........

© Нови Стандард