We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Екатерини Сакеларопулу – Достойната гръцка жена

3 0 0
22.01.2020

Управляващата в Гърция консервативна партия “Нова демокрация” номинира 64-годишната Екатерини Сакеларопулу за президент на страната. Тя е първата жена, оглавила Върховния административен съд на Гърция – Държавния съвет. Ако кандидатурата й бъде одобрена днес от парламента, тя ще бъде първата жена президент в историята на Гърция и ще замени действащия Прокопис Павлопулос, чийто мандат изтича през м. март. Ролята е предимно церемониална, а държавният глава се избира от парламента. Процесът по избор на президент може да наложи пет гласувания, като изборният праг започва от 200 гласа и постепенно намалява до 151.

Профилът на Екатерини във фейсбук е на модерна жена, с любов към книгите и пътуванията, но и пълен с професионален, социален и личен живот. Публикувайки снимки от своето детство, празници, обеди с приятели, презентации на книги и снимки от различни конференции, тя доказва, че трудолюбивата жена може и трябва да намери винаги време за семейството си. Не крие любовта си към животните и по-специално слабостта си към котките и винаги, когато намери възможност, показва любов и възхищение към баща си Николаос Сакеларопулос, който запали любовта й към правните науки. Говори английски и френски език. В личен план е разведена, с едно дете и живее в центъра на Атина.

Сред любимите й неща са песента “Калокераки” с Фатме и Дионисис Савопулос, посещения в музеи, препратки към филми, свързани с правосъдието, книги на Харпър Ли. Очарована е от архитектурата на Гауди в Испания. Обича да се позовава на книгите на Итало Калвино, както и на стари семейни снимки. Не крие любовта си към футбола и спорта.

Кириакос........

© Труд