We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Свака врста поделе по Резолуцији 1244 „de jure ...

3 8 0
15.01.2020

Апсолутно смо против поделе Косова и Метохије, јер би се већина Срба нашла испод те линије и ту не би више било Срба. Подела и признање Косова узајамно су условљени. Не видим скоро решење, систематски се затиру трагови српског постојања, али разговори између Београда и Приштине о свему важном за нормалан живот људи — треба да се наставе.

Ово нам каже игуман Високих Дечана Сава Јањић, са којим смо разговарали у том манастиру, који би се, са још три највеће српске светиње под заштитом Унеска, нашао вероватно на албанској страни у случају поделе.

Примио нас је Јањић пред пут у Свету Земљу, у Јерусалим, одакле је помно пратио ситуацију у Црној Гори:

„Народ је и сада на улицама, очување наше Цркве и светиња показало се као најјачи подстицај за српски народ, где год он живео. Заштита наше вере, светосавског идентитета, културе, језика, цркава и манастира — темељ је постојања нашег народа. Искрено се надам да ће политичари то разумети“.

Црква против поделе Косова која би значила нестанак Срба

Разговарали смо о предлозима за решење косовског питања, о састанку са председником Вучићем, на који је дошао искључиво као грађанин Јањић са Косова и Метохије, о правима Срба у јужној покрајини, његовим очекивањима од новог премијера лажне државе Косов, али и о политици Русије према Србији.

Српска православна црква је званично саопштила да је против поделе Косова, а чули смо разне идеје на ту тему... Колико су оне реално изводљиве?

— Једногласни став Светог архијерејског Сабора на последња три заседања је — СПЦ се противи подели и признању Косова и зато постоје конкретни разлози. Они нису само политички, то су пре свега ставови засновани на пастирској бризи према нашем народу. Свака врста поделе де јуре територије Србије по Резолуцији 1244, значила би аутоматски признање осталог дела за (такозвану) независну државу Косово. Или, у крајњем случају, повезивање Косова и Албаније, као дела (такозване) „велике Албаније“. Дакле — подела и признање су узајамно условљени.

Већина нашег становништва од 130.000 живи јужно од реке Ибра, ту су и сва четири Унеско споменика, тешко је веровати да би после таквога споразума ико од Срба могао да опстане. То није само принципијелно питање једне државе која треба да има своје достојанство, већ, пре свега, питање које се односи на живот људи. Суочавамо се са новим процесом својатања светиња, служењу римокатоличких миса на темељима српских цркава, деца у школи уче да су то албански манастири, стичем утисак да се формира друштво које је искључиво скројено само за косовске Албанце и које треба да постане потпуно етнички чиста територија, где ће сви трагови српског историјског, културног и духовног постојања бити потпуно затрти.

На темељима православног храма Светог Николе на Новом Брду недавно је служена католичка миса без знања Српске православне цркве

Како гледате на све офанзивније укључивање Америке у решење проблема, они инсистирају да........

© НСПМ