We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

«Ερωτεύτηκα το αρχαίο ελληνικό ήθος»

5 6 0
08.12.2019

Ηδη σε ηλικία 10 ετών ο Τζέιμς Ντάβιντσον είχε εξαντλήσει όλες τις συλλογές, τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες αρχαιοελληνικών μύθων των τοπικών βιβλιοθηκών και είχε αρχίσει να διαβάζει τα πρωτογενή κείμενα «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια». Εγραψε μάλιστα και κριτική γι' αυτά!

«Θυμάμαι βαθμολόγησα την Ιλιάδα με 5 αστεράκια και την Οδύσσεια με 4,5! Συνέχισα με τη Θεογονία του Ησιόδου και τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Στην Αινειάδα του Βιργίλιου, που μου είχαν κάνει δώρο τα Χριστούγεννα, νομίζω είχα βάλει 2 στα 5» μας λέει ο ίδιος και μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Και αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή.

Ο ίδιος ζήτησε στην εφηβεία από τους γονείς του να πάει σε σχολείο που θα διδασκόταν αρχαία ελληνικά, ακολούθησε Κλασικές Σπουδές στα Πανεπιστήμια Κολούμπια και Οξφόρδης (με κανονικά πτυχία...), έγινε καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας με ειδίκευση στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν μέλος του Συμβουλίου της Εταιρείας για την Προώθηση των Ελληνικών Σπουδών (2001-2004).

Δηλώνει «ερωτευμένος» με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και όλες του οι μελέτες είναι πάνω σ' αυτό: από τις συνήθειες των αρχαίων Αθηναίων έως την ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα και την πρόσφατη, εξαιρετική μελέτη του, που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με τίτλο «Οι Ελληνες και ο ελληνικός έρως».

Πρόκειται πραγματικά για μια ριζοσπαστική μελέτη πάνω στο θέμα του έρωτα και της «ομοερωτικής φιλίας», που όχι μόνο έρχεται ν' ανοίξει νέες συζητήσεις, αλλά (πράγμα πολύ δύσκολο) προσδοκά να ακυρώσει τις πλέον «διαδεδομένες» αντιλήψεις πάνω στο θέμα από μεγάλους διανοητές, όπως ο Φουκό. Είναι μια εξαιρετική μελέτη, με πολλές παραπομπές και φωτογραφίες, η οποία διαβάζεται (αν και μεγάλη) πολύ ευχάριστα.

Εξάλλου, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «δεν πρόκειται για κανένα μυστικό! Το μυστικό της αρχαιοελληνικής ομοφυλοφιλίας παραμένει τέτοιο μόνο για εκείνους που αποφεύγουν να ρωτήσουν. Οι ίδιοι οι Ελληνες δεν το έκρυβαν. Και το διεκτραγωδούσαν και αστειεύονταν με τα ομοερωτικά τους πάθη και υμνούσαν την ομορφιά των εφήβων σε αγγεία... Αλλοτε επικροτούσαν αυτόν τον έρωτα και άλλοτε τον επέκριναν. Ωστόσο η αρχαία ελληνική ομοφυλοφιλία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με σεξουαλικό προσανατολισμό. Ηταν περισσότερο ένα "παιχνίδι". Ενα ενθουσιώδες παιχνίδι!»

«Η λανθασμένη κατανόηση της Αρχαίας Ελλάδας είναι βλακώδης πράξη βανδαλισμού!»

● Η αρχαία Ελλάδα φαίνεται να συντηρεί το κλέος της ανά τους αιώνες και να συγκινεί από ερευνητές έως σκηνοθέτες, κυρίως του εξωτερικού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκλαμβάνεται πάντα στις πραγματικές διαστάσεις της). Εσείς γιατί προσεγγίσατε τη δική μας αρχαία ιστορία;

Σε όσους έχω κάνει την ίδια ερώτηση, έχω λάβει 9 στις 10 φορές την εξής ίδια απάντηση: εξαιτίας της μυθολογίας! Αυτή συνεπήρε κι εμένα από πολύ μικρό, αυτή με έκανε να θέλω να ακολουθήσω Κλασικές Σπουδές. Μόνο που αυτές εστίαζαν αποκλειστικά στη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ιστορία και όχι στη μυθολογία και τη θρησκεία. Αποφοίτησα χωρίς να έχω μάθει κάτι ούτε καν για ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού: τη θυσία!

Και άλλοι αρχαίοι πολιτισμοί παρουσιάζουν ενδιαφέρον: οι Αιγύπτιοι, οι Ετρούσκοι, οι Αζτέκοι, οι Μάγιας. Η διαφορά με τον........

© Στήλες