We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Хроника на „Латиноамериканска пролет“ 2019: Въоръжен метеж, двувластие и гражданска война в Боливия

3 0 0
03.12.2019

Борбата за контрол над лития се маскира като борба за „демокрация“

Разиграва се засега недокрай успешен сценарий за десен преврат в интерес на глобалните корпорации

Предишният ми коментар „Иде ли часът на „Латиноамериканската пролет“?“ излезе малко след убедителната изборна победа на левия боливийски президент Ево Моралес, който на 20 октомври спечели четвърти мандат на първи тур с над 10 пункта разлика пред опонента си от десницата Карлос Меса. Но вече бяха започнали протестите на десницата, бързо приели формата на „цветна революция“, и бе прозвучал призивът на Организацията на американските държави (ОАД, със седалище във Вашингтон) за провеждане на балотаж уж заради съмнения за изборни нарушения. ЕС повтори като ехо американското искане.

Всички последвали драматични събития – оставката на Моралес, след като военните не го подкрепиха срещу пуча на десните паравоенни отряди и разбунтувани части на полицията, опитът за убийството му и предоставянето му на политическо убежище от Мексико, възникналото двувластие, след като парламентът отказа да приеме оставката и да признае самообявилата се междувременно за президент дясна сенаторка Жанине Аниес, продължаващите до днес сблъсъци между привържениците и противниците на Моралес, в които засега по официални данни има 30-тина убити, 600 ранени и над 1200 арестувани – настъпиха в резултат на твърденията на ОАД и ЕС за изборни манипулации.

Какво беше „учудването“ на международната общност обаче, когато публикуван в средата на ноември детайлен анализ на авторитетния вашингтонски мозъчен тръст Център за икономически и политически изследвания (CEPR) заключи, че няма никакви статистически данни или свидетелства на очевидци в подкрепа на твърдението на ОАД, че Моралес не е спечелил с преднина над 10 пункта, което според конституцията на страната бе достатъчно за победа на първия тур.

Боливия често е сравнявана с Франция като страна, в която противоречията винаги се решават с революции. Има и нещо общо с България – боливийците са склонни периодично да разбиват всичко в държавата си на пух и прах и да почват отначало. Дори си........

© Труд