We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Пол Кругман и краят на интелектуалната хегемония на американската либерална левица

5 0 0
19.11.2019

Преди месец се оплаках тук колко е абсурдно иначе блестящи леви американски демократи, които в Конгреса правят показно за български и европейски леви как се защитава интересът на бедните срещу интереса на богатите, в същото време дебилно пригласят на всичките антируски глупотевини, които според тях помагат в борбата срещу Тръмп.

Eто дори вчерашното слушане в парламентарната комисия по разузнаването на уволнената и разкритикувана от Тръмп и Зеленски бивша US-посланичка в Киев Мари Йованович, кояти свидетелстваше по импийчмънта на президента. Самата тя – рядко симпатична дама, но пълна с ексцентрични фантазии за ролята на Путин в американските избори – не е ясно дали наистина си вярва – и, разбира се, получаи буря от аплодисменти и хвалби от демократите, изчервиха ми се чак ушите.


Дълго време интелектуалната палма на световната левица, отдавна изтървана от старческите ръце на изпадналите в неадекватност европейски философи като Юрген Хабермас, се намираше в ръцете на американските икономисти, сред които Пол Кругман заемаше най-видно място поради мястото си на колумнист във в. „Ню Йорк Таймс“ и огнения си, както тогава ми изглеждаше, Ботевски или Марксов темперамент. Като икономист Кругман не надхвърляше много хоризонта на кейнсианството от 1930-те, но в онова време на господство на фридманизма и това беше революционно. Вееше знамето на новия Ню Дийл, на здравната реформа с единен платец.

В 2007 г. излезе „Съвестта на либерала“ на Кругман – новият ляв манифест, диаметрален на „Съвестта на консерватора“ на реакционера Бари Голдуотър (1960). Не случайно първото, което стана в икономическите учени среди след победата на Обама есента на 2008 г., бе да се даде Нобеловата награда по икономика на Кругман – за някои ранни, математизирани публикации за международна търговия, но сигналът бе ясен – капак на Фридман, няма друг бог освен Кейнс и Кругман е неговият пророк.

Всъщност най-масираната кейнсианска намеса на Уолстрийт бе вече в ход – вършена от консерватора Буш II – и така „всички станаха кейнсианци“. (Това така и не се узна от българските тинк танкове и управници.) Кругман пръв приветства Тома Пикети с грандиозната му книга „Капиталът в XXI век“ (2014) и цялата кохорта мнади икономисти около Пикети, които по това време напълно развенчаха фридманизма и........

© Гласове