We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Женева – от раннохристиянските прелати до Жан Калвин Цезар основава града на брега на едноименното езеро

5 0 0
19.10.2019

Властите провеждали заседанията си в продължение на 600 години в сградата на кметството

„Мисия България продължава”. Под това мото преминава месец октомври 2019 г. И няма как да е иначе, защото замислената по време на Българското председателство на Европейския съюз през миналата година инициатива се възроди. Тогава с видния историк проф. Пламен Павлов обиколихме единадесет страни по света, за да разказваме за невероятното културно-историческо наследство на нашата страна. Сега ще стигнем чак до Индия, но първо кацаме в Женева – столицата на франкофонска Швейцария.

Целта не е избрана случайно. Тук се намира българското Постоянно представителство към ООН, създадено да обслужва многобройните мисии на световната организация в швейцарския град. Ето защо на нашата лекция присъстват много българи, работещи на различни позиции в тези организации. А особено вълнуващ е откритият урок, който с проф. Павлов изнасяме пред техните деца.

Но нека обърнем внимание на прекрасния град Женева, изграден на брега на едноименното езеро. Поради стратегическото си местоположение територията на бъдещия град е обитавана от племена на хелветите още през III в. пр. Хр. После идват римляните, а в своите „Галски войни“ Гай Юлий Цезар споменава основания от него през 58 г. пр. Хр. град Генава.

През първите векове на новата ера селището процъфтява, защото там се кръстосват търговските пътища по долината на Рона към Франция и Южна Германия. След приемането на християнството Женева става седалище на епископия още около 400 г. Тя издържа нашествията на алемани и бургунди, за да бъде присъединена към империята на франките около 534 г. В епохата на Средновековието областта попада под властта на савойските херцози. Вече през ХІV-ХV в. Женева става........

© Труд