We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Стефан Данаилов – Вечнозеленият

2 0 0
19.10.2019

Добрата новина за Стефан Данаилов от петък е, че излезе успешно от медикаментозната кома, в която лекарите го поставиха след проблем с белите дробове. Това бе поредната зла шега на здравето с големия актьор – преди това той преживя лимфома, имаше и операция за смяна на тазобедрена става след счупване. Наред с милионите му почитатели стискаме палци народният любимец да преодолее и това здравословно премеждие.

Ламбо е от изключително редкия еволюционен вид „вечнозелен чаровник”. Още с една от най-ранните си поява на голям екран преди повече от половин век в „Инспекторът и нощта” Данаилов заковава вниманието на зрителската аудитория (особено на нежната част от нея). Тогава той е все още е новобранец в казармата, а впоследствие отново с шмайзер в ръка, той проправя километър по километър пътека, която постепенно се ширва в път – радостен и прав, към сърцата на публиката, по който той уверено върви до ден-днешен.

За хора като него английският писател Джером Джером е казал:

„На света има и такива вечнозелени хора, вечнозелени мъже и жени, не много, но все пак има. Те са сдържани, търпеливи и силни хора; по-силни са от света, по-силни са от живота и смъртта, по-силни от съдбата. Бурите на живота ги връхлитат, дъждовете безмилостно ги шибат, свирепите студове се мъчат да ги сковат; но бурите, дъждовете и студовете отминават, а те остават зелени, прави, непоклатими. Те обичат топлите слънчеви лъчи на живота, насладите и радостите, които той носи, но и тях посрещат по обичайния си сдържан начин. Нещастието не може да ги превие, мъката и страданието не изписват израз на отчаяние по лицата им – можеш да ги видиш само да стиснат зъби, и толкова.”

Кога разбира, че птичето на славата е кацнало на рамото му? „Реших да проверя дали съм станал........

© Труд