We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Георги Икономов: Туризмът в Банско отдавна не е само ски

3 0 0
18.10.2019

– Г-н Икономов, Банско без никакво съмнение е най-добрият ски курорт на Балканите. Това ли е най-високото признание, което може да получи към този момент?
– И най-добрата фестивална дестинация на Балканите, и още много неща. Отдавна отмина времето, в което Банско беше ски курорт от декември до март и тихо градче в Пирин през останалите месеци. Работихме усърдно, за да може днес Банско да бъде целогодишен курорт, който достойно се нарежда до много сходни места в Европа. А дали можем да го развиваме още? Аз съм дълбоко убеден в това и в открит диалог с туристическия бранш сме начертали ясен план за периода 2019-2023.

– Може ли Банско да се рекламира независимо от маркетинга на дестинация България?
– Въпросът е в духа на онзи за кокошката и яйцето. Аз съм икономист по образование и винаги съм искал резултатът от проектите и инициативите ни да бъде видим и измерим. Опитът ме научи, че въпросите за имиджа са доста по-комплексни. Как една дестинация става притегателна точка за туристите е въпрос, в чийто отговор има много субективни елементи. Нямаме ясна статистика колко от гостите ни избират България и включват Банско в програмата си или напротив, идват конкретно в Банско и не виждат нищо друго от България. Големият въпрос, който стои не само пред Банско, а пред туризма в България изобщо, е как да привлечем по-висок клас туристи и как да задържим добрите туристи за по-дълъг период от време.

– Имате ли отговора на........

© Труд