We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Червена лампичка за нашата ПВО

4 0 0
17.10.2019

Съвременното военно противопоставяне между великите сили има няколко важни измерения, сред които особено се откроява стратегията за водене на прокси-война, т.е. война с посредници, която е силовият елемент на т.н. хибридна война, а новото във военно-техническо отношение е все по-активното разработване и използване на безпилотни летателни апарати /БЛА/ като многоцелево военно средство за решаване на различни задачи на бойното поле, в т.ч. и в прокси-войните.

Смята се, че първият БЛА с радиоуправление за многократно използване е разработен през 1933 г. от английски инженери, а първите ударни БЛА са германската Фау-1, с която през Втората световна война се нанасят удари преди всичко по територията на Англия, и съветският тежък безпилотен бомбардировач ТБ-3, използван за взривяване на крупни обекти.

Активното създаване на БЛА започва в началото на настоящето столетие – към 2012 г. Само в САЩ се използват над 6000. Разработват се четири класа БЛА с маса от 10 кг до 20 т, с продължителност на полета от 30 минути до денонощие и с далечина на полета от няколко до хиляди километри.

Нова тенденция е създаване на БЛА с размери на птица и дори на насекомо.

Днес БЛА се използват за разузнаване на земни обекти, за целеуказване на артилерията и ракетните войски, за радиоелектронна борба /РЕБ/, за аерофото снимки, като ретранслатори на сигнали, за поразяване на земни цели и за борба с противниковите БЛА, т.е. като прехващачи.

Тези възможности наложиха създаване на различни методи и средства за борба с БЛА – от зенитно-ракетните комплекси /ЗРК/ с малка далекобойност за физическото им унищожаване, през средствата за РЕБ за прекъсване на сигнала за управление, до електнромагнитно оръжие, неутрализиращо електронното им оборудване.

През последните една-две години твърде интензивно е използването на БЛА за разузнаване и поразяване на земни цели в Сирия. Руските ВКС ги използват основно за разузнаване и за блокиране на сигнала от космическата навигационна система GPS NAVSTAR, използван от БЛА на ИГИЛ – от началото на войната до средата на т.г. тяхните БЛА са участвали в около 15000 операции, прекарвайки във въздуха над 10000 часа.

Бойците на ИДИЛ от провинция Идлиб активно обстрелват руската ВВС база „Хмеймим”. През 2018 г. и до август т.г. са унищожени или приземени 118 БЛА, а за прехващането на 27 неуправляеми ракети от реактивната артилерия са използвани 31 зенитни ракети от ЗРК „Тор” и ЗРАК „Панцир-С1”.

На 14 септември т.г. 18 ударни БЛА и седем крилати ракети /от тях три аварират/ атакуват двата нефтопреработвателни завода на Саудитска Арабия, нанасяйки значителни поражения. Ударът е осъществен от организацията "Ансар Аллах" на йеменския шиитски водач Абдул-Малика ал-Хуси. Впрочем бойците на тази организация носят името си от фамилията на неговия брат Хусейн ал-Хуси, убит през 2004 г.

Саудитската ПВО, разполагаща със съвременни американски ЗРК „Пейтриът РАС-2”, „Пейтриът РАС-3” и собствен ЗРК „Шахин”, изобщо не реагира. Не реагират и средствата за ПВО/ПРО на САЩ, разположени в този район. Причина за това не е в неефективността на намиращите се на........

© Гласове