We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Косово* након парламентарних избора - "Српска ...

3 0 0
16.10.2019

Када је реч о ванредним изборима за скупштину Косова који су се одржали 6. октобра ове године, и на којим су убедљиву победу однеле партије опозиције, оно што пре свега боде очи је наставак дугорочног тренда постепеног погоршања положаја српског народа у покрајини и даље разградње институција Србије, што се очитовало у чињеници да косовски Срби први пут нису могли да учествују на „парламентарним изборима“ на Косову користећи српска лична документа. Овај додатни облик притиска на Србе да се „интегришу у Косовску државу“ до сада је успешно тестиран на локалним изборима, када није изазвао никакве институционалне реакције Србије, а овај пут је прошао скоро непримећен у српским медијима, иако је реч о још једном албанском кршењу техничких споразума са Србијом.

Што се самих избора тиче, локална експозитура владајуће „Српске напредне странке“ председника Александра Вучића – „Српска листа“ – успела је да освоји свих десет мандата који су иначе предвиђени за српску „националну мањину“ на Косову, што је последица консолидације политичког утицаја Београда на косовске Србе преко „Српске листе“, која је заменила формалне институције и органе локалне и судске власти које је Србија расформирала у складу са спорним бриселским споразумима. Наравно, овај „успех“ - остварен у условима значајног погоршања услова живота самих Срба — носи само симболичку вредност, будући да су мале шансе да Срби поново буду „језичак на ваги“ који је омогућио функционисање претходне „косовске владе“, а ако се има у виду да ни то није омогућило да се положај Срба иоле побољша, а да Приштина испуни ишта од преузетих међународних обавеза из Бриселског дијалога, с правом се поставља питање која је уопште сврха учешћа Срба на тим изборима — осим да још једном потврде легитимитет самопроглашених косовских институција уз политички благослов Београда.

Аљбин Курти — политички екстремиста без терористичког багажа

Што се албанске политичке сцене тиче – успех Аљбина Куртија и његовог „Самоопредељења“ никога није превише изненадио; његова партија била је убедљиво најјача и у претходном сазиву косовске скупштине, и само захваљујући невероватној постизборној комбинаторици, која је ујединила скоро све албанске партије на Косову против „Самоопредељења“, није узела власт још у прошлом мандату. Уколико се амбасадори западних земаља још једном грубо не умешају у игру (што су учинили прошли пут), Курти ће по свој прилици бити наредни „премијер“ Косова — свака алтернатива би подразумевала да у састављању „владе“ учествују све остале албанске партије, што је ипак нереално очекивати. Долазак Куртија на чело Косова у извесном смислу представља мање понижење за Србију од Рамуша Харадинаја или Хашима Тачија – који су ипак........

© НСПМ