We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ярослав Качински – Сивият кардинал

3 0 0
15.10.2019

Полската националконсервативна и евроскептична партия “Право и справедливост” (ПиС) спечели с абсолютно мнозинство парламентарните избори в неделя. Най-вероятно правителството отново ще оглави досегашният премиер Матеуш Моравецки. Със сигурност обаче се знае, че конците на властта ще продължи да дърпа лидерът на ПиС Ярослав Александър Качински.

Така партията ще продължи досегашния си курс – срив на правовата държава.

Братята близнаци Ярослав и Лех Качински основават ПиС на 13 юни 2001 г. От 2015 г. партията има мнозинство в парламента.
Кой всъщност е Ярослав Качински? Той и брат му Лех се раждат на 18 юни 1949 г. във Варшава. Ярослав завършва право в университета в полската столица. Първоначално се отдава на научна дейност. По време на военното положение в Полша от 1982 до 1983 г. работи като библиотекар в университетската библиотека във Варшава.

През 1989 г. е включен в избирателната листа на „Солидарност”, печели мандат в Сейма и става народен представител. Поради крайнодесните му убеждения влиза в конфликт с лидера на „Солидарност” Лех Валенса и през 1991 г. напуска Сейма.

През 2006 г. застава начело на правителството във Варшава, управлява 16 месеца в условия на раздори и провали, рейтингът му главоломно пада. Това го принуждава да вкара в първите редици по-млади и по-малко поляризиращи личности. Преди четири години това бяха Анджей Дуда и Беата Шидло. Сметката излезе вярна. Изненадващо Дуда спечели президентските избори. ПиС спечели парламентарните избори, Шидло оглави правителството. Така според........

© Труд