We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Демократическият ЦК затъна в украинското блато, което сам изкопа

3 0 0
08.10.2019

Предисторията на скандала е добре известна, макар демократите да страдат от амнезия. Вицепрезидентът Байдън взе активно участие в логистиката на преврата в Украйна през февруари 2014 г. Това всъщност беше отмъщението на Обама за унижението от Путин в Сирия през есента на 2013 г.

В разгара на безредиците, в прословутия изтекъл телефонен разговор („F*ck the EU”) на заместник-държавния секретар Виктория Нуланд с посланика на САЩ в Киев, последният я моли: „Да опитаме да привлечем някоя международна личност да дойде да помогне да го акушираме това нещо“. Иначе превратът може да се провали! И тя обещава: „Съливан (вицепрезидентският съветник по националната сигурност) дойде директно при мене и каза, че имаш нужда от Байдън, и аз му казах: сигурно, утре... Байдън е навит.“

Нищо чудно, че след успеха на преврата Байдън става неофициалният „цар“ на Украйна: назначава премиери, магистрати, шефове на парламентарни комисии. Съчетава, както се оказва – по стар обичай, политическото влияние с личния си бизнес. Синът му Хънтър е назначен за член на борда на най-големия украински газов холдинг „Бурисма“, собственост на олигарха Николай Злочевски, със заплата 50 хиляди долара на месец.

Когато украинският главен прокурор Шокин започва разследване за корупция срещу холдинга, самият Байдън, както по-късно чистосърдечно се хвали на пресконференция, натиска президента Порошенко да уволни прокурора „за шест часа“, като го заплашва, че ще спре един милиард кредитни гаранции от САЩ за Украйна. Самият Шокин даде ясни като слънце показания по случая в рамките на друго дело и те бяха публикувани в края на миналата седмица.

Постмайданска Украйна се оказва истинско Елдорадо за семействата на демократската върхушка. По същото време Девън Арчър, колега на Хънтър в инвестиционната фирма „Роузмонт Сенека“ и близък приятел на заварения син на държавния секретар Джон Кери – Крис Хайнц, също постъпва „на работа“ при Злочевски. Постъпва и самият Хайнц, но по-късно се отдръпва: семейство Кери явно е по-способно на морална рефлексия – или елементарно благоразумие – от семейство Байдън.

Тези факти бяха изнесени и от „Уолстрийт джърнъл“, който също съобщи, че до 2014 г. украинският олигарх Виктор Пинчук е най-големият спонсор на фондация „Клинтън“ (с над десет милиона........

© Гласове