We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Любо Ганев – Гигантисимото

3 0 0
08.10.2019

Защо пак той? Това е въпросът в българския волейбол и днес, когато е напечено, а Любо Ганев отдавна не на терена. И явно няма смелчак, който да поеме отговорност за решаващата точка и да забие безпощадно за мачбол или поне за геймбол. Както на терена, така и извън него. Затова и сега, когато високите момчета на България са до стената и през януари 8 отбора ще играят само за 1 място на олимпиадата, родната федерация пак иска 210-сантиметровият гигант да вади кестените от огъня. Така, както го правеше като играч, и така, както го стори вече в един подобен момент ала „да бъдем или да не бъдем” преди олимпиадата Лондон 2012.

Тогава националите бяха потъващ кораб с десетки пробойни. Раздирана от войни федерация, гневни и дори злобни критици, разделен на групи национален отбор, скрити и открити скандали както между състезателите, така и между… който се сетите. В резултат – шансове „от нула до никакви” за забележимо представяне на игрите.

Точно в този напечен момент лидерите в управата на волейболната ни федерацията се сетиха (ах, колко „трудно” беше това!), че само известният от времето като терминатор на терена Лупо (б.а. – от италиански Вълка) може да спаси положението. И на часа го хвърлиха в „Мисия невъзможна”. Но той успя с решителността, която торпилираше съперниците на терена. Не беше за вярване, но стана факт – високите момчета на България играха като преродени на игрите в английската столица. Влязоха в Топ 4 и от първия до последния ден на олимпиадата вълнуваха родния запалянко. А волейболът доказа, че е останал единствен от колективните спортове на изстрадалата майка България, който в новия век може да бъде в голямата игра на най-високо ниво.

Неочаквани движения като в асансьор имаше сред българската делегация във волейболната зала на Лондон 2012. В началото на надпреварата Любо Ганев беше до отбора, но когато нещата тръгнаха „на шеста” скорост той започна да сяда сред........

© Труд