We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Цената на подкрепата за Македония

3 1 0
04.10.2019

Каква трябва да бъде позицията на България към Македония? Може да бъде всякаква – прагматична, дипломатична, рационална, сантиментална – и за всяка ще се намери основание. Във връзка с очакваната на 17 октомври покана към Македония за започване на преговори за членство в ЕС у нас се повдигнаха отново стари въпроси, и то с острота, стигаща дотам, че да трябва да решаваме дали да подкрепим македонците, или не.

От днешна гледна точка отговорът е прост – да я подкрепим, защото сме я признали за независима държава. Обаче днешната гледна точка не е единствена.

Макар че в момента България няма свой ясно дефиниран национален идеал (от което страда, защото се чувства недовършена), в най-новата си история е имала точно три, и то големи национални идеала. Първият е в края на XIX век и това е мечтата за независима суверенна държава. С обявяването на независимостта през 1908 г. и същинското начало на Третото българско царство този идеал и на теория, и на практика е постигнат.

Вторият голям национален идеал е обединението на отечеството в неговите етнически граници, тоест в границите на Българската екзархия, призната дори от Османската империя чрез султан Абдул Азис през 1870 г. До неговото осъществяване се приближаваме през Втората световна война, но историческите реалности след това ни принуждават да се откажем и така втрият голям национален идеал остава непостигнат.

Третият национален идеал беше свързан с падането на тоталитаризма и се изразяваше в стремежа ни за приобщаване към т.нар. цивилизован свят, тоест към членство в НАТО и Европейския съюз. Този идеал беше постигнат през 2007 г. и след него си нямаме сериозен, голям и истински национален идеал. Резултатът е 2:1 в полза на националните идеали.

Ако разглеждаме въпроса за Македония от гледна точка и на трите идеала, а не само на последния, той вече не е толкова прост, защото според другите два Македония не е отделна държава. И това убеждение се подразбира всеки път, когато честваме Съединението или Независимостта, Априлското или Илинденското въстание, славата и позора на войните.

........

© СЕГА