We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мистериите на българските земи Македония – от първите Асеневци до Марко, “крал на България” През целия период, както и през вековете преди и след това, Македония е била и си остава земя, населена с българи

3 0 0
04.10.2019

Реалният Марко не е борец срещу нашествениците, а османски васал

Една от спекулациите с българската история е неточното, а често и тенденциозното представяне на съдбата на историко-географската област Македония през XII-XIV век. Създало се е погрешното впечатление, че тази част от българските земи е владяна от нашите царе само за определени периоди, едва ли не епизодично. Да не говорим за учебниците, издавани в Скопие, където България отсъства почти напълно от историята на “македонскиот народ” в онази епоха… Истината е, че през целия период, както и през вековете преди и след това, Македония е била и си остава земя, населена с българи.

Още с възобновяването на българското царство от Петър и Асен през 1186 г. земите на днешна Македония са във фокуса на тяхната политика. В югозападните земи е изпратен Добромир Хриз, който превръща в център на българската власт крепостта Просек (при дн. Демир капия) на река Вардар. Хриз е принуден да лавира между Константинопол и Търново, изграждайки една “малка България”… През 1202 г. цар Калоян присъединява владенията на Хриз, но през 1208 г. загубилият борбата за търновския трон севастократор Стрез, брат на цар Борил, със сръбска подкрепа завзема Просек. “Малката България” в земите по Вардар се появява отново. През 1214 г. севастократорът става жертва на заговор на сръбски агенти, в който незавидна роля играе Сава, бъдещият национален светец на Сърбия… Отново при Борил неговият братовчед Алексий Слав откъсва от Търново Западните Родопи и югоизточната част на Македония. След победата на цар Иван Асен II при Клокотница през 1230 г. владенията на Слав отново са под контрола на централната власт. В средата на XIII век обаче, в резултат на татарските нашествия и настъпилата политическа криза, България губи южните си земи в Македония за сметка на Византия. И все пак, запазва голяма част от областта – да припомним, че цар Константин Тих Асен (1257-1277) идва на престола в Търново от Скопие.

Земите на........

© Труд