We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Организовани (само)заборав против вулкана историје

2 1 0
03.10.2019

„Све се непрестано срозава (…) Назирем дан када ћемо читати само телеграме и молитве“
Емил Сиоран

Шведски одбор за образовање кани да из школских програма избаци сву историју до XVIII века и да пажњу ученика виших разреда, узраста од 13 до 15 година, усмери на Холокауст, Хитлера, Други светски рат и постмодернистички период с краја прошлог века. Као довољан и оправдан разлог за овај својеврсни културолошко-историографски и цивилизацијски суицид наведен је недостатак времена за учење историје у школама. Образовање младих Швеђана у будућности предвиђа, међутим, да се већа пажња и значај посвете проучавању климатских промена, миграцији и питањима везаним за полове.

Стари Грци и Римљани, уосталом као и други историјски народи у Европи међу које спадамо и ми Срби, садржајем овог предлога унапред су „разоружани“ у покушајима његове критике, па чак и оне крајње добронамерне. На једној страни не само што је ово шведско унутрашње питање, дакле чисто шведска ствар, већ су тамошње просветне власти показале несумњиву спремност и одлучност у давању личног примера, па су тако предложиле брисање из уџбеника и најславнијег периода своје историје. Наиме, Одбор за образовање проценио је да шведске школарце не треба оптерећивати изучавањем раздобља од 1611. до 1718. године, када је Шведска представљала велику европску и империјалну силу. Тако би и имена свих Густава од краља Адолфа II, преко Карла X, XI и све до оног XII, преко ноћи пала у заборав.

ЦИВИЛИЗАЦИЈСКО СРОЗАВАЊЕ
Друго је питање да ли би у поодмаклом процесу шведског самоодрицања у заборав пале и најнеморалније странице шведске спољнополитичке историје на којима је записано да је ова земља у последњој четвртини XVII века за новац улазила и у туђе ратове. Да је........

© Нови Стандард