We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Војвођански „антифашизам” и аутономашки нојеви

2 1 0
03.10.2019

Сваки покушај идентификације наших аутономних покрајина с неким страним примерима је теоријски неодржив.
Александар Фира, Уставно право (1979)

Данашње војвођанско аутономаштво изгледа сасвим неугледно. То је скуп неколико салонских и партијских групица у расулу и Чанкове ЛСВ у коалицији са Вучићевим СНС-ом. Сви они данас себе представљају као некакве настављаче традиција антифашизма Војводине. Истина је да су се антифашизма сетили тек кад су се суочили са крахом своје илегалне европске регије и да је све што о антифашизму знају у ствари напабирчено из титоистичке митологије. Почетак тог њиховог рада представља објављивање зборника „Антифашизам – АВНОЈ – аутономија“.

Зборник радова „Антифашизам – АВНОЈ – аутономија“ је публикација издата 2013. г, након судски доказаног противуставног и противзаконитог Статута АПВ у Србији, у години обарања противуставних аката о илегалној ВАНУ, илегалном основу финансирања покрајинских намештеника на државном послу и илегалног прикупљања наших новаца поркрајинским административним таксама. Зборник је штампана белешка крика очаја изгубљеног аутономашког покрета који је без супстанце потонуо у живом песку сопственог политикантства, копрцајући се између комунистичког и савременог глобалистичког тоталитарног поретка. Био је то крик утопљеног аутономаштва које се хвата за пену титоистичке митологије.

Штампање зборника, кога је издала „Антифа“ из Новог Сада, финансирала је и промовисала тадашња илегална „европска регија“ у Војводини. Циљ аутономашког „округлог стола“ био је јасан из поздравне речи потпредседника Скупштине АПВ (тада још по основу противуставног Корхецовог статута) и председника политичког савета ЛСВ, Душана Јаковљева – објава извођења војвођанског аутономаштва из АВНОЈ-евског антифашизма. Јаковљев је на АВНОЈ накалемио „европске вредности“ које је потом поистоветио са Европском унијом.

ОД АВНОЈЕВСКЕ ГЕНЕЗЕ ДО САМОПОРИЦАЊА
Ранко Кончар је несумњиво владао научном методологијом, али је ту методологију до краја користио у служби вредности Брозове партије која је пре четврт века нестала. Прославио се као историчар СКЈ. Ипак, из теза које је у зборнику изнео, пишући о генези и конституисању аутономије Војводине у Србији, јасно је да су неки комунисти из Војводине 1945. године имали идеју да у име Војводине Србији прејудицирају некакво федерално уређење, али је то само релативизовало „конститутивну“ улогу Покрајине тражећи за себе тек аутономију. Наравно, није то била „аутохтона Војвођанска одлука“, пошто туце партизанских избеглица које се крило по Срему и Босни није могло бити никакав носилац воље Војводине, чак ни када су формирали ГНООВ „бирањем“ политички подобних „представника“. Диктатура и терор коју је вршила ОЗН-а и војни режим Ивана Рукавине, уништење класе приватних власника, пљачка имовине, конфискаторни порези у натури, комунистички партијски монизам и утамничење неколико хиљада сабораца на Голом отоку су чињенице које су у Кончаровом раду изостале.

Ни једномислије титовских аутономаша Војводине није постојало. На то указује прилог Слободана Бјелице о „војвођанској свађи током шездесетих година прошлог века“. Војвођански комунисти, запетљани у кулоарским интригама и међусобној мржњи, обраћали су се управо „београдским кадровима“ да „пресуде“ између њихових посвађаних фракција и сами се потом стављали у службу Ранковића.

Иако је зборником требало приказати АВНОЈ као почетну тачку илузије о историјском континуитету „легалности“ аутономашких творевина, тај став је сасвим обесмислио бивши секретар за финансије САП Војводине, Драгомир Јанков. Пошто је његов уобичајени манир био да дозакључује закључке Ранка Кончара, у свом прилогу тврди да се уствари АВНОЈ „огрешио“ и „изневерио Војводину“, јер јој сам није дао оно што титовци Војводине никада нису ни тражили. „Ја нисам нашао да је ПК КПЈ Војводине или било који челник јасно поставио питање: зашто Војводина није федерална јединица?“ Признањем Драгомира Јанкова да војвођански комунисти никада нису тражили федерални статус Војводине, војвођанско аутономаштво је начинило важан, иако случајни........

© Нови Стандард