We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Римска Состра пазела важния път “Виа Траяна”

3 0 0
28.09.2019

Укрепеното леговище на „Червената кохорта“

Днес е вече разкрита значителна част от трасето, направено по всички правила на римското строителство

Един от любимите ми български манастири е Троянският. До него може да се стигне по различни начини – през Ябланица и Тетевен, откъм Севлиево, дори от Южна България през живописния и опасен зимно време проход Беклемето. Но може би най-достъпна е обителта откъм областния център Ловеч при разклона от магистралата София-Варна. А там могат да се видят и уникални забележителности, сред които и един интересен археологически паметник.

Само на десетина километра след завоя ни към Троян и на 12 км преди балканското градче край пътя се виждат кулите на римска крепост. Това е укрепеният военен лагер Состра, страж на историческия път „Виа Траяна“. Той се намира край селцето Ломец и на брега на река Осъм. Днес укреплението е възстановено на места със съдействието на община Троян. Но това не би било възможно без разкопките на археолозите, започнали още преди десетилетия от известния учен Георги Китов. През първите години на ХХI в. проучванията бяха продължени от изследователи от Националния исторически музей.

Древната комуникация е съществувала и преди идването на латинците, но именно те я изграждат по всички правила на пътното строителство. Застланата с каменни плочи древна магистрала свързвала античния Филипопол (Пловдив) с важните крепости на границата на империята на Дунав като Ескус и........

© Труд