We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Жрици отпреди 6500 години оживяват в култова сцена Археолозите откриват уникална праисторическа култура край Овчарово

3 0 0
21.09.2019

Опит за философско осмисляне на света, облечено в религиозна форма

В началото на 70-те години на миналия век под ръководството на Хенриета Тодорова започна изследването на забележителен праисторически обект. Това е невисока селищна могила край търговищкото село Овчарово. Тогава учените още не подозират, че разкопаваното селище от каменно-медната епоха ще се превърне в един от основните репери в проучването на тези далечни времена.

Разкриването на една праисторическа могила е като да четеш хубава книга. Бавно и методично археолозите прелистват страница по страница историята на поселението. За няколко сезона край Овчарово те откриха цели 13 жилищни хоризонта или нивата на обитаване през съответните исторически периоди. Културният пласт надхвърля 4,5 м, което представлява останките от живота на десетки поколения.

Всичко започва преди 7000 години. Тогава е началото на каменно-медната епоха, когато хората от нашите земи добиват първия им известен метал. Разбира се, те още използват широко и каменните сечива. Особено ценни са оръжията и оръдията на труда от качествения жълт кремък, чиито находища се намират на 80 км от Овчарово.

Ранните седем нива разкриват картината на живота през първата половина на V хил. пр. Хр. Те се отличават едно от друго благодарение на запазилите се останки от изгнилите дървени основи на жилищата. Останалите хоризонти са от късната фаза на каменно-медната епоха. Най-богата информация дават три от нивата на обитаване. Те загиват при пожари и овъгляването помага на археолозите детайлно да изучат начина на строеж. Във всички случаи къщите се издигат върху масивни дървени платформи. Подовете се обмазват дебело с глина, а стените се правят от също облепени с глина преплетени прътове. Някои от постройките са двуетажни и завършват с........

© Труд