We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Археолозите на битка срещу булдозерите Некомпетентност съсипва древна цивилизация

6 0 0
14.09.2019

Светилището е посветено на Великата богиня-майка, закрилница на хората и гарант за плодородието

През първите дни на ноември 2006 г. в медиите гръмна скандал. Край Любимец бе жестоко разрушен археологически обект. Този път причинителите не са иманярите. Цяло лято екипът на археолога Васил Николов проучваше праисторическо селище от новокаменната епоха (неолита), попадащо по трасето на бъдещата магистрала “Марица”. То се оказа уникално и предизвиканата комисия излиза със становище част от него да бъде съхранена, като се издигне защитна стена. Такава обаче не бе направена. Вместо това началникът на строителните работи от фирма “Пътни строежи” по магистралата Семо Чоков издаде нареждане на булдозериста Албен Овчаров да навлезе с машината си в защитената зона. Резултатът бяха съсипани културни пластове, унищожени древни жилища, разбита безценна керамика и глинени идоли. След подадените сигнали хасковският прокурор Иван Ванчев спря изкопните работи. Намеси се и тогавашният главен прокурор Борис Велчев, който нареди незабавна проверка.

Това не бе първият случай на разрушения вследствие на интензивните инфраструктурни обекти в България през последните години. Тук трябва да се има предвид сблъсъка между икономическите и културните интереси на страната. По трасетата на магистрали, газо- и нефтопроводи се намират археологически обекти, които неминуемо напълно или частично се унищожават при изкопните дейности. При тези за съжаление неизбежни загуби строителите трябва да се стремят да запазят максимално древните ценности, а не само да бързат да изпълнят плана си.

А значението на праисторическото селище в местността Дана бунар 2 край Любимец беше вън от съмнение. Археологическите проучвания показаха, че то е съществувало........

© Труд