We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Николай Малинов потвърди схемите на Цветан Василев и Константин Малофеев за отклоняване на активи от КТБ

9 0 0
11.09.2019

Разкритието на Малинов за търсене на „влиятелни руски кръгове“ от страна на Василев, компрометира изцяло тезите на бившия банкер, както и желанието му да получи защита в САЩ

Българската прокуратура не е повдигала обвинение за шпионаж от десетилетия, а фактът, че го направи по отношение на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, който съвсем не е случайна фигура в българския политически живот, говори сам по себе си за сериозността на ситуацията. Забраните спрямо генерал Леонид Решетников и Константин Малофеев да влизат в България за срок от 10 години също е твърде знакова, и то не само заради влиянието им в Москва, а и заради това, че когато тази мярка се прилага спрямо толкова високопоставени чужди граждани, се предполага, че службите разполагат с достатъчно данни за тяхна дейност, която е от естество да застраши националната ни сигурност.

Очевидно е при това положение, че заставайки във вторник пред медиите, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и директорът на ДАНС Димитър Георгиев, са били наясно какъв отзвук ще имат тези действия не само в страната, но и в Русия. Поради което и всяка нова информация от страна на разследващите органи по случая, със сигурност ще бъде не само чакана от обществото, но и дълго анализирана впоследствие.

Изненадващо, още на следващия ден първи повдигна завесата около фактите по обвинението не прокуратурата, а самият Николай Малинов. В интервю пред бТВ, в желанието си да се защити и може би да омаловажи поставянето му в центъра на скандала, Малинов сподели неща, които обаче постигнаха точно обратния ефект – нагледно разкриха както неговата роля в събитията, така и тази на Цветан Василев и руските им приятели. Дали и как тези разкрития ще се отразят на делото за шпионаж, тепърва ще стане ясно, но е безспорно, че след изявлението на Малинов, събитията от 2015-2016г. година, свързани с КТБ и активите й, които досега бяха предмет само на журналистически разследвания, включително и от „Труд“, вече се потвърждават „от първа ръка“.

Оказва се, по думите на Малинов, че Цветан Василев го е потърсил след бягството си в Сърбия, с цел осигуряване на контакт между бившия банкер и „влиятелни руски кръгове“. Очевидно е също, че такъв контакт наистина е бил осигурен от председателя на движение „Русофили“, защото срещата между Малофеев и Василев реално се е........

© Труд