We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Аналогия Какво е общото между Брет Кавано и Иван Гешев? На помощ идват фабрикуването на компромати, инженеринг на скандали и провокирането на протести

2 0 0
08.09.2019

Скандални обвинения, яростна медийна кампания, истерични протести, довели до арести на стотици демонстранти. И всичко това заради една номинация. Не, не в България през лятото и есента на 2019 г., а в Съединените щати, точно преди година.

През месец юли 2018 г. президентът Доналд Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за член на Върховния съд, с чиято кандидатура се целеше затвърждаване на консервативния уклон на ключовата за американската държава институция, взимаща важни решения по основни обществени въпроси. Беше нужно съвсем малко време и кандидатурата стана обект на скандални обвинения. При това не заради имущественото състояние или професионалната кариера на възпитаника на Университета в Йейл, а на база твърденията, първо на една, после на втора, а накрая и на трета жена, че някъде там, преди повече от три десетилетия, като колежанин, Кавано се закачал с тях на купони. Атаката бе добре планирана и се превърна в медийна сензация в Щатите, а и отвъд тях, подета от мейнстрийм медиите, известни с либералните си предпочитания. Не закъсняха и истеричните протести на последователките на #MeToo движението. Стигна се дори до разследване на показанията на „жертвите“ на Кавано от ФБР, а изслушването на една от обвинителките срещу кандидата за върховен съдия и на него самия в Капитолия се превърна в истински трилър, достигнал рекордна телевизионна аудитория. Въпреки всичко Брет Кавано бе избран, макар и с минимално мнозинство, а демократите претърпяха поредната си загуба в непрестанната им война срещу президента Тръмп.

Оказа се, че дори в Съединените щати, когато........

© Труд