We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Индулгенции за престъпници или ефективни присъди Въпросът вече не е кой ще е главен прокурор, а имаме ли държава изобщо

5 0 0
01.09.2019

Протестът срещу Иван Гешев е опит за метеж срещу демокрацията и върховенството на закона

България сигурно е единствената държава на планетата, в която протест се насрочва за след месец и половина-два. А претендираме, че сме част от най-демократичната и прогресивна общност в света – Европейския съюз. Как да си обясним, че срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор има насрочен протест за средата на месец септември, но е обявен още в края на месец юли, освен че става въпрос за изкуствено насаждано напрежение, подплатено със съответното финансиране. Това е и най-голямото доказателство, че сме свидетели на класически “активни мероприятия” и всякакви опити да се внушава, че това са “граждански” демонстрации, не са нищо повече или по-малко от откровени лъжи. Всъщност, още от номинирането му Гешев е атакуван с компромати и фалшификати, но с толкова долнопробно качество, че биват опровергавани и отшумяват не за три дни, а понякога и за по-малко от три часа. Това, естествено, не отказва сценаристите, които очевидно търсят ефекта на количественото натрупване, не толкова на качеството на “калта”, която наемници хвърлят срещу заместник-главния прокурор. Заради това и всичките лъжи, които се появиха в изминалите близо два месеца, изсъхнаха по-бързо и от цвете, изложено на летния пек.

Лъжите срещу Иван Гешев

Първата лъжа, която противниците на Гешев опитаха да внушат, бе тази, че кандидатурата му е безалтернативна, а изборът – предопределен. Смисълът на пълното единодушие, с което 11-те членове на Прокурорската колегия номинираха Иван Гешев, а не само трима кадровици, каквото е изискването по закон, се състои в нещо съвсем различно от манипулативните внушения. За първи път в последните 30 години прокурори и следователи виждат реалния шанс излъчен от тях колега, преминал през всички нива на системата, да застане начело на държавното обвинение. Това би било от полза за разследващите, смятат всички тези стотици, а вероятно вече и над хиляда магистрати и служители на съдебната власт, които застанаха с имената и подписите си зад десетките становища и позиции, с които декларираха пред Пленума на кадровия орган подкрепа за номинацията на заместника на главния прокурор.

Втората лъжа бе, че подписките са режисирани, а дори сайт пусна фалшивата новина, че покоен следовател от Специализираната прокуратура също се бил “подписал” в подкрепа на Гешев. Разбра се, че това е грозна лъжа, защото става въпрос за съвпадение на имената, а подписалият се е служител в институцията. И тъкмо когато колеги на Гешев бяха атакувани с грозни публикации, че го подкрепят, дойде изненадващата подкрепа от служители на МВР и, забележете, дори от Държавна агенция “Национална сигурност”. Само си представете какво значи Службата за контраразузнаване на Великобритания МИ-5, Американската агенция за вътрешна сигурност или тайните служби на Израел – МОСАД да излязат в подкрепа........

© Труд