We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Брегзит и Џонсонова „шок терапија”

3 1 0
29.08.2019

Британски парламент практично неће више имати прилику да расправља о Брегзиту, изласку Британије из Европске уније (ЕУ). Британија, према плану, напушта ЕУ 31. октобра и то са договором или без договора. Британски премијер Борис Џонсон је, користећи законско право и уз формалну сагласност краљице Елизабете II, суспендовао Парламент у расправи о Брегзиту, што значи да ће одлуку о начину изласка из европске интеграције и остварењу воље већине грађана на референдуму о напуштању европског блока донети сама британска влада.

Шта то значи? Премијер Џонсон је, у ствари, донео одлуку да се заврши заседање Парламента посвећено Брегзиту. То заседање је почело још јуна 2017. године и оно је најдужа парламентарна сесија у историји Уједињеног Краљевства. То заседање је сада завршено и о Брегзиту нема више расправе у, како се то каже, досадашњем формату. Парламент, наравно, и даље ради, није суспендован као институција, бавиће се другим темама, а онда ће 14. октобра краљица Елизабета II, како то традиција налаже, одржати говор о наредним плановима и отворити ново парламентарно заседање. Краљичин говор је обично почетком новембра, а сада је померен за раније. Три дана касније, 17. октобра ће бити самит лидера ЕУ када ће се коначно донети одлука како Британија излази из те интеграције, а потом 31. октобра Уједињено Краљевство, са договором или без договора, излази из ЕУ. Посланици се враћају са летњег одмора 3. септембра. Потом почиње сезона годишњих конференција парламетарних странака када Парламент не заседа, а онда долази октобар и краљичин говор, што значи да ће бити екстремно мало времена за било какве посланичке искораке, побуне.

НУКЛЕАРНА ОПЦИЈА
У политичким круговима је Џонсонов потез изазвао прави шок, оцењује се као „нуклеарна опција”. Највише су наравно бесни противници Брегзита. Али, истовремено одлука британског премијера се види и као потпуно логична. Наиме, од јуна 2017. када је отворена парламентарна........

© Нови Стандард