We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Златото на Арбанаси Местните кокони се кипрели с накити, сърма и свила

2 0 0
17.08.2019

Жените имали сериозно присъствие в икономическия живот на селището

Само на 4 км от бившата столица на Второто българско царство Търновград се намира китното селище Арбанаси. През ХVІ-ХVІІІ в. то става важен икономически център, а неговите търговци достигат най-отдалечените краища на Османската империя. За разлика от други български селища, Арбанаси просперира, защото е освободено от редица данъци. Логично в него се появяват прекрасни къщи и църкви.

Богатството на арбанасчани много добре се доказа от проведените през 1999-2004 г. разкопки в некрополите на селището, ръководени от археолога Хитко Вачев. Те се намират край главните храмове „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Димитър“. Ученият установи, че в Арбанаси практически не се наблюдават обичаи, явяващи се отклонения от изискванията на християнския погребален обряд. Напротив – забелязва се строго придържане към изискванията на църквата по отношение на православния погребален канон и това е съвсем закономерно предвид голямата роля, която играе тази институция в живота на селището.

Откритите при разкопките находки от „градовете на мъртвите“ дават важна информация какъв е светът на живите през XVI-XVIII в. Най-значителен е броят на намерените накити, които са били лично притежание на погребаните. Докато откритите в други некрополи от същия период предмети са изработвани най-често от бронз и мед, тези от Арбанаси в преобладаващата си част са от сребро и злато. Икономическите възможности на жителите на селището им позволявали да носят накити от благородни метали. Нещо повече, при избора на накити те се съобразявали с модните тогава тенденции, предпочитайки продукцията на водещите златарски центрове.

Голяма част от накитите – пръстени, обеци, игли........

© Труд