We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Фандъкова и Манолова, кажете си най-сетне!

1 0 0
16.08.2019

Три са „дъвките“ в едва помръдващата мараня на лятното затишие – свинете, новата партия на Трифонов и дали ще се кандидатират за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Вече започна да става смешно и дори леко досадно. За всички е ясно, че и двете ще се кандидатират, публичните им изказвания са недвусмислени. Манолова уж била над тези неща, уж я интересували само гражданите и работата ѝ като техен омбудсман, но понякога сякаш неволно се изпуска: „ако ме вбесят, ще се кандидатирам“, „ако се кандидатирам, ще спечеля“, „няма да търся партийна подкрепа“... Фандъкова пък все говори какво е направено за града по време на нейното управление (а то наистина за 10 години и при бюджет като столичния не е малко) и какво предстои да се направи, сякаш е извън всякакво съмнение, че и в бъдеще ще го прави тя, а не някой друг. Обаче като ги попитат дали ще се кандидатират – а напоследък журналистите почти за нищо друго не ги питат – и двете започват: ох, ама не знам... ох, ама не съм решила още; да изчакаме номинациите, да изчакаме септември, да изчакаме това, да изчакаме онова... И накрая: Опа-а-а! Изненада-а-а! Кандидатирахме се.

Това е стара предизборна техника, която, признавам, все още не успявам да проумея. Едно от съображенията е, че прекалено ранното обявяване на намеренията дава време на опонента да изрови компромати и да залее с тях медиите. Но това има значение за нови проекти с нови лица – да се ровят в биографиите им, да им вадят имотите и да проучват семействата им. За Фандъкова и Манолова каквото е можело да се каже, отдавна е казано, и то по много пъти.

Друго съображение би могло да бъде, че когато опонентът пръв обяви кандидатурата си, съобразно с нея ти ще определиш своята, ще имаш време да прецениш кой от твоите хора ще стои най-добре срещу врага. Но в нашия случай всичко е ясно и кандидатурите са достатъчно мажоритарни, за да не могат да бъдат сменени по технически причини в последния момент. Дали едната ще се кандидатира, или не, по никакъв начин няма да повлияе на........

© СЕГА