We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Цар Марон основал древна Марония Една разходка до райско кътче край Егейско море

6 0 0
10.08.2019

Днес великолепен хотел носи името на владетеля

Години наред България и Гърция чакаха изграждането на скоростен път през прохода Маказа в Родопите. Ето че той е факт и до границата с южната ни съседка от Кърджали и Златоград се стига за 30-40 минути. Нека направим една разходка до едно не толкова известно, но прекрасно място край северното крайбрежие на Егейско море.

Пресичаме границата при Маказа в дебрите на Гюмюрджински Снежник и се спускаме към намиращия се на двадесетина километра областен център Комотини. Но преди това в далечината виждаме стърчащите стени на средновековна крепост с дебели до 2 м зидове и по една цилиндрична кула във всеки ъгъл. Още от ХІІ в. малкият замък Нимфея пазел важния път, докато в края на ХІV в. е превзет от турците.

Комотини се намира там, където пътят от Филипопол (Пловдив) и Тракия се сливал с Виа Егнация. Затова римският император Теодосий І (379-395) построил тук мощна крепост. Високо запазените u стени се намират почти в центъра на града. Някога те достигали 10 м, а укреплението имало 4 порти и 16 кули. Към ХІІ в. твърдината била изоставена и населението се преместило в близкия Мосинопол. Скоро обаче се наложило тя отново да бъде използвана, когато в 1207 г. в Беломорието навлязла страшната войска на българския цар Калоян. От хрониката на Йоан Кантакузин (ХІV в.) научаваме и името u – Комуцена. Подобно на други градове от района,........

© Труд