We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Рецепта за нов политически проект

6 0 0
09.08.2019

Вчера се опитаха да ме убедят, че в страната е налице нужда от нов политически проект (партия) и се обосноваха с ниската избирателна активност на последните европейски избори. Дали е така?

Каква е логиката, защо трябва да има партии? Да вземем земеделците. Техните проблеми отдавна не са проблеми на „земеделските“ партии. Те наистина имат нужда от политическо представителство. Но затова ли се създават партиите у нас?

Във Византийската империя е имало четири циркови партии: сини, зелени, червени и бели според четирите елемента - вода, земя, огън и въздух. На практика обаче партиите са две – сини и зелени, като червените гравитират към сините, а белите към зелените. Смята се, че със сериозна политика извън хиподрома партиите започват да се занимават в Антиохия някъде през III-IV век и стават много активни в Константинопол, докато не проявяват неблагоразумието да организират големия метеж Ника и да принудят пълководеца Велизарий (родом от Сапарева баня) да ги изколи на любимия им хиподром, и то в такава степен, че никога повече не успяват да се съвземат напълно.

Въпреки че Византия е автокрация (което е много различно от абсолютизъм), местното самоуправление и партийният живот са добре развити. Сините и зелените на практика очертават един завършен двуполюсен модел. Сините са седели отдясно на императора в цирка и са изразявали интересите на едрите земевладелци и сенаторите. Очевидно още оттогава синьото е цветът на дясното. Зелените пък са били партията на търговците и занаятчиите. Тоест можем да кажем, че сините са аристокрацията, а зелените – буржоазията. В идеологическо отношение сините са православни, а зелените – монофизити.

И така, по времето на Юстиниан I (респективно на споменатия вече Велизарий от Сапарева баня), когато Византия се е простирала на три континента от Персия до Гибралтар, е имала всичко на всичко две политически партии. За участие на избори през 2019 г. в България са регистрирани 136 партии. И въпреки това някой идва да ми каже, че се нуждаем........

© СЕГА