We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Археолози откриват най-ранната камбана на Балканите Сладкогласен звън огласял средновековния Мелник

2 0 0
03.08.2019

Единствената изцяло съхранена бе от часовниковата кула в Кюстендил

През 2003 г. в нашата гилдия гръмна сензационна новина. В Националния исторически музей постъпиха две 70-килограмови църковни камбани от Мелник, които, според разчетените върху тях надписи, са едни от най-ранните в Европа. Всъщност те са били открити още през 90-те години на миналия век, но не им обръщат внимание, защото ги считат за направени през ХIХ в. Едва в 2003 г. дългогодишният ръководител на разкопките в средновековния град Виолета Нешева почиства прахоляка от камбаните и прерисува надписите. Няколко дни по-късно епиграфът Василка Герасимова излиза с ясно заключение – църковните предмети са от ХIII в.

Уникалната находка става в средновековния Мелник и край главната църква „Св. Никола“. И до днес не е напълно ясно как те се озовават там. Едната от версиите е, че са закопани през съдбоносната 1913 г., когато районът се раздира от кървавите сблъсъци на враждуващи чети. Тогава храмът все още е действащ и може би неговите настоятели искат да спасят скъпоценните вещи. В подкрепа на този факт се привежда случая от Десетинната църква в Киев, където при татарското нашествие през ХIII в. гражданите укриват камбаните u под земята.

Друга версия набляга на възможността църковните предмети да са задигнати от злосторници. В Мелнишко обаче има поверие, че който открадне камбана от църква, неговото семейство ще бъде преследвано от нещастия чак до девето коляно. Така че може би крадците се уплашват и ги закопават обратно край запустелия след Балканските войни храм.

Двете камбани са масивни и изляти от бронз. Високи са повече от половин метър и са много тежки. Окачването на едната в........

© Труд