We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Нека отново да направим Русия империя

1 1 0
02.08.2019

Защо пък Русия да не стане отново империя! Имам предвид не такава, каквато бездруго си е и сега – олигархично-псевдодемократическа, а истинска, монархическа, дореволюционна империя.

Този въпрос се надигна от само себе си, след като прочетох един текст на българския евродепутат Александър Йорданов. В текста се казва: „Време е за смели прогнози: през XXI век ще има нова държава – Сибирия!“.

До този извод авторът стига, след като описва печалната съдба на северната половина от Азия, използвана през вековете от руснаците като земя за концлагери и добив на полезни изкопаеми, от които се обогатява (и то неприлично) само метрополията, но не и местното население, което впрочем се състояло – и аз научавам чак сега – от 50 различни националности. Те от ден на ден се самоосъзнават като „сибиряци“, готови са да имат своя държава и се чувстват силни с икономическите връзки с Далечния изток, нежели с Европа и в частност с Москва. Бъдещата Сибирия ще бъде още по-атрактивна и заради това, че вследствие на климатичните промени (глобалното затопляне) ще се превърне в райска градина. Ние, българите, в качеството си на потомци на Левски (?) първи ще приветстваме новата държава с авторското четиристишие на Йорданов:

Здравей, Сибирия – шир безкрайна!

Земя на вечна младост и тъга!

Щастлив съм, че съм част от твойта тайна,

че си свободна и независима сега.

Теориите за разпада на Русия не са нови. Има даже налудничави прогнози как ще изглежда географската карта през 2025 г. Общото между повечето е злорадството. Има, разбира се, и обратни теории – за връщане на предишното величие, че и за постигане на по-голямо.

Очевидно руската душа се мъчи. Очевидно трудно се справя с демокрацията. Още Екатерина II положи усилия да „смекчи самодържавието“, както се изразява Карамзин, но без особен успех. През XIX век, заразени от идеите на анархизма (който е просто доведен до съвършенство либерализъм), руснаците решиха да се „освобождават“. Царят Освободител, който и днес гледа с бронзови очи към........

© СЕГА