We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завръщането на Индиана Джоунс Болярските съкровища от село Долище Татари или османци избиват варненските благородници?

4 0 0
27.07.2019

Най-вероятно коланите са направени във Венеция

През 80-те години на ХХ в. иманяри ровят за съкровища край с. Долище на 17 км от Варна. Неочаквано металотърсачите дават сигнал за цветен метал. Извадени са две глинени гърнета пълни със скъпоценности. Скоро до находката достигат и учените, водени от варненския археолог Александър Кузев. Започва усилена работа и се установяват цели 13 отделни съкровища. Това са комплекти от болярски отличия и накити, сложени в керамични съдове или увити в плат. Според предварителната експертиза находките се отнасят към периода ХIII-ХIV в. Специалистите установяват, че те са закопани на съвсем плитка дълбочина в отдавна изоставените руини на късноантична крепост. Явно са били скрити от хора, които са се надявали бързо да се върнат и да ги приберат.

По-късно изследването на съкровищата бе поето от археоложката Ваня Павлова. Тя направи пълен анализ на уникалните паметници. Оказа се, че от земята са извадени многобройните апликации за пет аристократични колана, обеци и наушници, медальони и огърлици, накити за глава, множество гривни. Всички те са направени от позлатено сребро с висока проба или от чисто злато. Използвани са разнообразни бижутерски техники – отливане, гравировка, филигран и гранулиране. Прекрасни са двете сребърни позлатени двустранни иконки с изображения на Христос и светците- воини Георги и Теодор Стратилат.

От самото начало се разбра, че това са мъжки и женски аристократични накити. Ваня Павлова успешно обори тезата, че коланите са........

© Труд