We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Прошепнати странички

3 1 0
25.07.2019

Преди едно скромно участие в телевизията водещият ми припомни отдавнашна среща с читатели. На негов въпрос от публиката съм признал, че в поезията понякога човек крещи, а се чува... шепот. Стъписах се: този мъж прави може би най-хубавото предаване за култура, познава истинските звезди на българското изкуство, а държи в паметта си едно непредпазливо откровение. Смутолевих нещо, от което той да си помисли, че онова тогава е било просто един дежурен отговор. Не беше, но се ужасих, че може да ме попита същото и пред камерата, не исках да го казвам.

Това в изкуството не е никаква тайна. Понякога викът угасва до шепот. При дарба и късмет пък – и шепотът се чува*. Понякога събаря стени и светове. При толкова крясъци в саундтрака на нашия живот може би е разумно да говорим по-тихо. То зависи и за какво ще говорим, нали така?

Днес – за ценностите. Спокойно, няма да се учим, няма да се наставляваме. Ценностите са трудна материя. Но трябва да се уважават. И да не се съсипват от високо място. От същото, от което непрекъснато се тръби за ценности – евроатлантически. Едното не отменя другото, даже мисля, че няма граница между тях. Границата е между ценностите и онова, което не е ценност.

По нея няма телена ограда, камери и препятствия. Тя може да се нарушава безнаказано, открито. И няма митница за стойностите...

1.

Тези дни високопоставена парламентарна дама иронизира опозицията по неподходящ начин. Защитавали „по матросовски” държавното финансиране на партиите. Това знае жената, чула го е някъде. Присмива се на нещо, което е общочовешка ценност. И залата се посмя. А саможертвата на Александър Матросов е световна мярка за родолюбие и войнишка храброст. Едно деветнайсетгодишно войниче – сирак, отгледан в детски дом, съден и лежал в колония за отклонение от производството – прави за страната си и за другарите си онова, което му остава пред амбразурата, приема оловото в гръдта си. Така е разбирал дълга си и........

© СЕГА